Biçilen rollere boyun eğmedi

Kürt kültürünü nesilden nesile taşımak için mücadele eden dengbêj kadınlardan Sîsê, kadınlara dayatılan bütün rolleri reddettiğini söyleyerek, ‘Kadınlar yeter ki istediğini yapsın’ ifadelerini kullandı

Kürt kültürü ve dili nesilden nesile dengbêjlik geleneği ile aktarılıyor. “Yasaklı bir dilin çığlığı” olarak nitelendirilen dengbêjlik geleneğinin günümüze ulaşmasında kuşkusuz kadın dengbêjlerin de rolü çok büyük. Onlardan biri de Serhat Bölgesi’nde dengbêjlik yapan Amine Şaybak (Sîsê). MA’dan Özlem Yayan’a konuşan Şaybak, daha çok küçükken elini kulağına götürerek kilam söylemeye başladı. Şaybak, bir oğlundan 20 yıl haber alamaması ve bir çatışmada kaybetmesi üzerine kendisini “dertbêj” olarak nitelendirdi.

Söylenilenlere kulak asmadı

“Bu acı ve keder insanı dertbêj yapıyor” diyen Şaybak, dengbêjliğe ilk başladığında eşinin kendisine destek verdiğini belirtti. Eşi dışındaki yakınlarının dengbêjlik yapmasına karşı çıktığını aktaran Şaybak, “Hiçbir zaman söylenenlere kulak asmadım” diye anlattı. ‘Engelleri yıkın’ Kadınların dengbêjlik geleneğine katkısının büyük olduğuna dikkat çeken Şaybak, karşılarına çıkarılan engellerin yıkılması gerektiğini vurguladı. Önceki süreçlerde kadın dengbêjlere çıkarılan zorlukların daha fazla olduğunu kaydeden Şaybak, gün geçtikçe mücadeleleriyle bu kalıpları yıktıklarını ve divanlarda yer aldıklarını söyledi. “Kadınlar yeter ki istediğini yapsın” diyen Şaybak, erkek baskısından kurtulunması gerektiğini ifade etti.

‘Boyun eğmedim’

Şaybak, “Eğer ben bu bölgede kadına biçilen rollere göre davranmış olsaydım başımı önümden kaldırmam ve sesimi çıkarmamam gerekiyordu. Ancak ben biçilen bütün rollere boyun eğmedim ve dengbêjlik yaptım” ifadelerini kullanıyor.

VAN

EN SON EKLENENLER