‘8 Mart ücretli izin günü olsun’

Çeşitli sendika ve kuruluştan kadın komisyonları temsilcileri 8 Mart’a ilişkin yaptıkları açıklamada, 8 Mart’ın kadınlar için ücretli izin günü sayılması dahil bir dizi talepte bulundu

DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, 8 Mart’a ilişkin basın toplantısı düzenledi. TTB Merkez Konsey üyesi Deniz Erdoğdu, “8 Mart, sömürüye, ayrımcılığa, baskıya karşı yürütülen, kadın haklarının kazanılmasında verilen direnişin simgeleştiği bir mücadele günüdür. Neoliberal politikalarla tüm dünyada yeni kölelik koşullarının dayatıldığı bu dönemde, kadının varoluş mücadelesi çok daha anlamlı bir hale gelmiştir” dedi.

‘Sözleşmeyi uygulayın’

Erdoğdu, kadınların taleplerini ise şöyle sıraladı:

“* Kadın istihdamının önündeki engellerden olan bakım hizmetlerini kadının üstünden alacak özel politikalar uygulanmalıdır. Salgında artan kadın işsizliğini azaltacak istihdam politikaları hızla hayata geçirilmelidir.

* Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırmaya son verilmeli, güvenceli iş, güvenli yaşam koşulları sağlanmalıdır.

* Kadınlar regl döneminde en az iki gün ücretli izinli sayılmalıdır.

* Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır. Kadını eğitimden, istihdamdan, yaşamdan koparan, çocuk yaşta evliliklerin hızla artmasına yol açan 4+4+4 eğitim sistemi hemen iptal edilmelidir.

* 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.

* COVID-19 aşısı en kısa sürede yaygın ve ücretsiz uygulanmalıdır.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER