Kılıçdaroğlu: Yargı bağımsızlığı yoksa dokunulmazlık güvencedir

Gündemine milletvekilliği dokunulmazlıklarını alan Kemal Kılıçdaroğlu ‘Yargı bağımsızlığının olmadığı bir ülkede milletvekilinin dokunulmazlık dışında bir güvencesi yoktur’ dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşma düzenledi. Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın açıklayacağı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nı eleştirirken dokunulmazlıklara ve parti kapatmalara ilişkin “Yargı bağımsızlığının olmadığı bir ülkede milletvekilinin dokunulmazlık dışında bir güvencesi yoktur. Milletvekilliğinin dokunulmazlığını kaldırmak için sayısal yeterliliğiniz var.  Bu teminatın, bu güvencenin kalkmaması lazım” ifadelerini kullandı

Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Birileri gibi kendi cebimizi doldurmuyoruz. Birileri gibi İstanbul’da arsa varsa bana sormadan satmayın demiyoruz. Tek arzumuz bu ülkede herkes huzur içinde yaşasın. Sonuçta bir parti gelecek bir partiyi yönetecek. Demokrasi içerisinde yönetecek. 19 yıl geçmiş hala İnsan Hakları’nı düşünüyorlar. 19 yıl geçmiş. Allah bunlara akıl fikir versin. Yeniden toplantı yapacağınıza Birleşmiş Milletler’e bakın, Peygamberimizin Veda hutbesine bakın görürsünüz insan haklarını.

128 milyar doları kime sattın?

 128 milyar doları, yani tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan parayı soruyoruz. 128 milyar dolar çok büyük bir rakam. Erdoğan, bu parayı kriz mücadelesinde kullandık diyor. Peki, kargaşayı önledin, güzel. Dövizi düşürdün o da güzel. Ama esas soru şu: 128 milyar doları kime sattın, kimlere sattın? Merkez Bankası yaptığı tüm döviz satışlarını duyurur. 128 milyar dolarla ilgili hiçbir duyuru yok. Erdoğan’a beş soru soruyorum. 1- 128 milyar doların satışı hangi yöntemle yapıldı? 2- Bu satış hangi tarihlerde yapıldı? 3- Hangi kurdan ne kadar döviz satıldı? 4- Bu ticaretin alıcıları kimlerdir? 5- Bu satış işleminin altında kimlerin imzası var?

Dokunulmazlık tartışmaları

Dokunulmazlıkları gerçek anlamda kaldırılabilmesi için Türkiye’de yargı bağımsızlığı olması lazım.

Yargı bağımsızlığının olmadığı bir ülkede milletvekilinin dokunulmazlık dışında bir güvencesi yoktur. Milletvekilliğinin dokunulmazlığını kaldırmak için sayısal yeterliliğiniz var.  Bu teminatın, bu güvencenin kalkmaması lazım.

Milletvekilliği dokunulmazlığı kaldıracaksak tarafsız yargı olmalı. Dokunulmazlıklar siyaseti kendi arzularına göre dizayn etme alanı değildir. Aradan 6-7 geçmiş şimdi Millet İttifakı’nı nasıl bozabiliriz diye yola çıkıyorlar. Fezlekeleri getirelim, CHP zor durumda kalsın. CHP haksızlıklar karşısında susmaz.

Bir milletvekilinin dokunulmazlığı bir kişinin iradesine terk edilemez. Talimatla el kaldırıyorsanız burada irade yok demektir. Beyefendi kararını vermiş zaten. Sonra bu memlekette adaletten söz ediyoruz. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa o şeytan asla olmayacağız.”

ANKARA

EN SON EKLENENLER