‘Kimsenin deyiş ve sazımızla cenaze kaldırmamızı sorgulama hakkı yok’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, Alevi cenaze erkânlarında saz çalınması ve deyiş söylenmesine ilişkin yapılan itirazlara açıklık getirdi. Aksoy, “Aynı şekilde başka bir kimsenin de deyişlerle, sazımızla cenaze erkanını kaldırdığımız bir canımıza ‘bu nedir?’ deme, sorgulama hakkı ve haddi yoktur” dedi.

HBVAKV Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, cenaze erkânlarında saz çalıp, deyiş söylenmesine ilişkin gelen eleştirilere cevap verdi.

Nurettin Aksoy, açıklamasında cenaze erkânlarında yürütülen ritüellerle ilgili çalışmalarının olduğunu belirtti. Aksoy, “Hem Avrupa’nın hem Alevi Bektaşi Federasyonu’nun hem de Serçeşme’nin hazırlamış olduğu kitapçıklardan kendi yöremize ait deyişlerimizi, söylemlerimizi ilave ederek çok çeşitli bir hale getirebiliyoruz’’ dedi.

Birkaç şekilde erkan yürüttüklerini de söyleyen Aksoy, ‘’Yayınlanan o kitapçıklardan en az üç tane erkân çıkarabiliyoruz. Tabi ezberimizde olanlar da var. Tekleştirmeye de gerek yok. Bir cemevinde rızalıkla başladığımız cemimizi deyişlerle, Duaz-ı İmam’larla, birlemelerle ve sonunda da delilimizi sırlamayla bitiriyoruz, hepsi bu‘’ dedi.

Kiliselerde yapılan ayinlerin, camilerde yapılan ibadetlerin cenazelerin başına taşındığını belirten Aksoy, “Yani bir dedemiz ya da canlarımız cemevinde yaptığı hizmetlerin belli bir bölümünü cenaze başına taşıdığı zaman yeterli, başka şeye gerek yok. ‘Şu okunacak, bu yapılacak’ bizde böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“ÖLÜM YOK, DEVR-İ DAİM VAR” 

Alevilik inancında ölüm olmadığını, bunun yerine devr-i daim olduğunu belirten Aksoy, “Son cemimizi birleme, son rızalık gibi ritüellerimizin yanı sıra 7’lerimiz, 40’ımız var. Bunlarda da bizler dualarımızı, gülbenglerimizi cemevinde okuyoruz” şeklinde konuştu.

Ölen kişinin yaşamını, “Aramızda yaşıyormuş gibi yerine getirmeye” çalıştıklarını da anlatan Aksoy, “Bunları fazla detaylandırmaya gerek yok. Saz çalınıyorsa cemimizde saz çalınacak. Deyiş söyleniyorsa deyiş söylenecek. Ama ille de aileye ‘sen saz çal’ deme hakkımız yok. Aynı şekilde başka bir kimsenin de deyişlerle, sazımızla cenaze erkanını kaldırdığımız bir canımıza ‘bu nedir?’ deme, sorgulama hakkı ve haddi yoktur” açıklamasında bulundu.

Cebrail ARSLAN/ÇORUM

EN SON EKLENENLER