Artvin: Kadınlar kanlarıyla tarih yazıyor

Artvin’in Hopa ilçesinde 8 Mart etkinlikleri için hazırlıklarını sürdüren Kadın Tiyatro Topluluğu üyeleri, alanlara çıkmaya hazırlanıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne sayılı günler kala kadınlar hazırlılarına hız verdi. Özgürlük ve eşitlik talebinin öne çıktığı etkinliklerin yapılacağı yerlerden birisi de Karadeniz bölgesi. Artvin’in Hopa ilçesinde 8 Mart etkinlikleri için hazırlıklarını sürdüren Kadın Tiyatro Topluluğu üyeleri, alanlara çıkmaya hazırlanıyor.

Kadınların şiddet ve cinayetler karşısında daha güçlü ses çıkarmaya başladıklarını ve özsavunmalarını kullandıklarını belirten Alev Aktürk, “Ataerkil sisteme karşı kadınlar mücadele veriyor. Nihayet dilimizdeki prangalar çözülmeye başladı. Bir kadının gösterdiği cesaret, diğer kadınlara da bulaşarak ilerledi. Susmamamız gerektiğinin farkına varıldı. Kadınlar kanlarıyla tarih yazıyor. 8 Mart sadece içimizdeki hıncı ifade etme günü değil. 8 Mart bizim doğum günümüz. Kadınların mücadelesi asık suratlı bir mücadele değil. Biz tek renk değiliz” şeklinde konuştu.

Mücadele korku yaratıyor

Kadın mücadelesinin büyümesinin yarattığı korku ile baskının da arttığını ifade eden Sevil Topal, İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik tartışmaların bunlardan sadece birisi olduğunu vurguladı. Topal, “Kadını korumak gibi bir niyetleri yok. Kadınla erkeğin eşit olmadığını her yerde söylüyorlar. Kendimizden başlayarak attığımız adımla daha da ileriye gideceğiz. Bunun yanında ben sokağın gücüne de inanıyorum. Sokaklarda ne kadar çok bir araya gelirsek, kadın düşmanları o kadar çok korkacak, istediği her şeyi yapamayacak. Emeğimizi, hakkımızı savunmak için sokağa çıkalım” ifadelerinde bulundu.

Kadınlar evde durmayacak

Hayatın her alanında var olduklarının altını çizen Emel Karahan da mücadele çağrısı yaparak, şöyle dedi: “Bizden geleneksel kadın rolleri bekleniyor ama bunu yapmak istemiyoruz. Kadınları evlere kapatmak istiyorlar. Pandemi süreci de bunun en büyük fırsatı oldu. İşten çıkarılmaya önce kadınlardan başlanıyor. Kısa çalışma ödeneği için önce kadınlar gözden çıkarılıyor.” Kadınların özgürlüklerini kazanmasıyla özgür nesillerin yetişebileceğini belirten Nuray Özkara ise “Kadınlar artık evde durmak yerine ekonomik özgürlüklerini istiyor. Kadınlar sadece yemek ve temizlik yapan insanlar değil” sözlerini kullanarak, 8 Mart’a çağrı yaptı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER