Kadınlar isyanda: Çok sayıda kentte eylem

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerinde alanlara çıktı.

Amed’de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Platformu üyesi kadınlar, kadına yönelik şiddet ve cinayetlere dikkat çekmek amacıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Postanesi’nde bir araya geldi. Burada yapılan eylemde konuşan Eğitim Sen Amed 2 Nolu Şubesi Sekreteri Ezgi Çelik, Türkiye’de her gün en az dört kadının katledildiğine dikkat çekti. Çelik, “Öz savunma yapmak zorunda kaldıkları için tutuklanan kadınlar serbest bırakılsın” dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanması, kadınların serbest bırakılması talebini içeren faks gönderdi.

 Lice, Ergani, Kayapınar, Yenişehir ve Hazro ilçelerinde de kadınlar etkinliklerde bir araya geldi. Etkinliklere, TJA aktivistlerinin yanı sıra HDP milletvekilleri Semra Güzel ve Dersim Dağ da katıldı. Lice’de kadın toplantısında bir araya gelen kadınlar, karanfil dağıttı. Hazro’da ev ev dolaşan kadınlar, Ergani’de kadın esnaf ziyaretinde broşür dağıttı. Kayapınar’da HDP İlçe Örgütü binasında buluşan kadınlar, gerçekleştirdikleri toplantıyla 8 Mart’ın önemini konuştu. Yenişehir ilçesinde de kadınlar, 8 Mart’a ilişkin broşürler dağıttı.

 VAN 

Van’ın Çaldıran ilçesindeki kadın buluşmasına, HDP Milletvekili Muazzez Orhan ve mazbatası gasp edilen Çaldıran Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Atsak’ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. HDP’li Orhan, Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesine değinerek, “Kürt kadınları bedenlerini ateşe verdi ve bu köleliği kabul etmedi. Meydanlarda sesi ve renkleriyle kendini var etti. Bugün yine 70 yaşındaki annelerimiz tutuklandı. Anneler ‘barış ve özgürlük istiyoruz’ diyor. Bu istek AKP-MHP iktidarını çok korkutuyor. Eğer barış ve özgürlük olursa onların olamayacağını çok iyi biliyorlar. Leyla Güven ve Ayşe Gökkan’ın dediği gibi, hiçbir zaman susmayacağız ve mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Buluşma, “Kadın Emeği” başlığıyla hazırlanan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Gösterimin ardından kadınlar yerel sanatçıların seslendirdiği ezgilerle halay çekti.
HDP Özalp İlçe Örgütü binasında da kadın buluşması gerçekleştirildi. Çok sayıda kadının katıldığı buluşmada konuşan TJA aktivisti Handan Bağcı, 8 Mart’ı “erkek egemenliğinin bastırıldığı, kadının da ses çıkardığı hafta” olduğunu söyledi.

 ADANA

 Adana’da tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderildi. Adana Adliye Sarayı PTT Şubesi’nde bir araya gelen kadınlar, burada kısa bir açıklama yaptı. Adana Kadın Platformu üyesi avukat Sevil Aracı Bek, tutuklularla dayanışmanın önemine değindi. Bek, tüm kadınları 8 Mart’ta Kasım Gülek Köprüsü’nde yapılacak yürüyüş ardından Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge davet etti.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise kadınların hem içerde hem de dışarıda bir mücadele içerisinde olup, dimdik ayakta olduğunu ifade ederek, her alanda mücadeleyi yükselteceklerini vurguladı.

 MERSİN

Mersin’de de tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderildi. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve HDP Milletvekili Fatma Kurtulan’ın da aralarında bulunduğu kadınlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Mersin Kadın Platformu üyesi Zeynep Benli, 1857’de başlayan kadın isyanının devam ettiğini söyledi. Dünyada ve Türkiye’de kadına yönelik şiddetin artarak sürdüğüne dikkat çeken Benli, buna karşı kadınların dayanışma içerisinde olacaklarını dile getirdi.
Kadınlar, açıklama sonrası Akdeniz ilçesinde bulunan PTT Başmüdürlüğü’ne giderek, tutuklulara dayanışma kartı gönderdi.

 ANTALYA

Antalya’da KESK Kadın Meclisi, Eğitim Sen Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla özsavunmada bulunduğu nedeniyle tutuklanan kadınların serbest bırakılmasını, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını istedi. KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Mol, “İstanbul sözleşmesi etkin uygulansaydı, Antalya’da Melek İpek, Mersin’de Alime Toprak, Ankara’da Nimet Aygün her gün şiddet ve işkence görmeden çocuklarıyla daha özgür ve korkusuz yaşıyor olacak, cezaevini hiç tanımıyor olacaktı” dedi.
Mol, taleplerini içeren dilekçeleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na göndereceklerini söyledi.

 URFA

 Urfa’da HDP Suruç İlçe Örgütü binasında bir araya gelen kadınlar, erbaneler ve zılgıtlar eşliğinde esnaf ziyareti gerçekleştirerek kadınlara karanfil dağıttı. Daha sonra Suruç’un Aligör (Elîgor) Mahallesi’nde şölen düzenledi. Polisin şölende davul zurna çalınmasını engellemesi üzerine kadınlar erbaneler eşliğinde halay çekti.

ŞIRNAK

Şırnak’ta TJA ve HDP Kadın Meclisi, Güçlükonak, Silopi ve İdil ilçelerinde kadınlara karanfil dağıttı. Güçlükonak’ta semt pazarında kadınları ziyaret eden kadınlar, polis engellemelerine aldırış etmedi, karanfil dağıttı.

EN SON EKLENENLER