Karbondioksit emisyonları arttı

Uluslararası Enerji Kurumu, koronavirüs salgını nedeniyle tarihi bir gerileme yaşayan karbondioksit emisyonlarının enerji sektöründe şimdiden güçlü bir artış yaşadığı uyarısında bulundu

Uluslararası Enerji Kurumu (UEK), koronavirüs salgını nedeniyle tarihi bir gerileme yaşayan karbondioksit (CO2) emisyonlarının enerji sektöründe şimdiden güçlü bir artış yaşadığı uyarısında bulundu. UEK, “Nisan ayında düşük bir noktaya ulaştıktan sonra, küresel emisyonlar güçlü bir şekilde toparlandı ve aralık ayında 2019 seviyesinin üzerine çıktı” dedi. Enerji sektörü emisyonları geçen aralık ayında, 2019 yılı Aralık ayı düzeyine göre yüzde 2 (60 milyon ton) daha yüksekti. UEK Yürütme Müdürü Fatih Birol, “Geçen yılın sonunda dünya çapında CO2 emisyonlarındaki toparlanma, dünya genelinde temiz enerjiye geçişi hızlandırmak için yeterince çaba göstermediğimize dair ciddi bir uyarıdır” dedi.

‘Küresel emisyonlar artacak’

Birol, “Eğer bu yıl beklenen ekonomik toparlanma doğrulanırsa ve gezegendeki büyük ekonomiler arasında önemli siyasi değişiklik yaşanmazsa küresel emisyonlar 2021 yılında muhtemelen artmaya devam edecek” diye ekledi. Enerji alanındaki emisyonlar geçen yıl yüzde 5.8 oranında azalmıştı. Yaklaşık 2 milyar ton CO2’ye denk gelen bu düşüş, insanlık tarihinin en güçlü düşüşü olarak değerlendirilmişti. Düşüş özellikle hava ulaşımında petrol kullanımının azalması ile izah ediliyor. UEK, “Seyahat ve ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasıyla, petrol tüketimi ve buna bağlı emisyonlar yeniden yükseliyor” diye belirtti. 2020 yılı verileri ülkeler arasındaki eşitsizliğe de işaret ediyor. Çin’deki emisyonlar, faaliyetlerin hızlı bir şekilde yeniden başlaması ile birlikte 2020’de yüzde 0.8 ilerleme kaydetti. ABD’de ise aksine yüzde 10 oranında azaldı.

EKOLOJİ SERVİSİ

EN SON EKLENENLER