Özel: Devlet sorumluluğunu yerine getirmeli

Tahir Elçi’nin katledilmesiyle ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Özel, ‘Gerçeğin üstünün örtülmeye çalışıldığını’ belirterek, dava sürecinde devletin yükümlülüklerine işaret ederek, tüm sorumluların açığa çıkarılması için çağrı yaptı

Diyarbakır’da 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare önünde yapılan açıklamanın ardından öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin açılan davanın 2’nci duruşmasında mahkeme heyeti, katılma taleplerinin değerlendirilmesi ve sanıkların sorgulanması için duruşmaya ara verdi.

Duruşmaya verilen arada Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Tahir Elçi dosyasında devletin yükümlülüklerine işaret ederek, tüm sorumluların açığa çıkarılması çağrısı yaptı.

‘Barış elçisi’

Diyarbakır Barosu’nun adalet arayışının ve savunma mesleğinin en önemli kalelerinden biri olduğunu ifade eden Özel, “Diyarbakır Barosu tarihi boyunca çok sayıda insan hakları ihlaline, insanlık onurunu zedeleyen başta işkence başta olmak üzere tüm davranışlara karşı her zaman mazlumun, mağdurun yanında durmuş ve her zaman hak arayışı noktasında direnç göstermiştir. Bu bedellerden en ağırını 2012 yılında baro başkanı seçilen ve görevi başında katledilen Tahir Elçi ödemiştir. Tahir Elçi, kendisi yakinen tanıyan herkesin bir barış elçisi olduğuna şahitlik etmiş, yılmaz bir insan hakları savunucusuydu. Tahir Elçi katledildikten sonra onun öldürüşüyle ilgili delillerin toplanması aşamasına kadar, davanın önüne görünmez eller set çekmeye çalışmıştır” diye belitti.

‘Gerçeğin üstünün örtülmeye çalışıldığı…’

Adalet arayışını izlemeye ve takip etmeye devam edeceklerini vurgulayan Özel, “Ömrü boyunca adalet peşinde koşmuş birisi, Dört Ayaklı Minarenin dibinde, yine adaleti, hakkı ve hukuku vurguluyordu. O sırada hayatına son verildi. Devletin bazı yükümlülükleri var. Devletin buradaki en önemli yükümlülüğü, tüm sorumluları tüm açıklığıyla ortaya çıkarması için, adaletin tecelli etmesi için üstüne düşen görevi yapmasıdır. Devlet bunu yaparsa üzerine atılı şüpheleri dağıtmış olur. Gerçeğin üstünün örtülmeye çalışıldığı her adım, adaleti ve vicdanları yaralayacağı gibi kendisine güvenilmesini isteyen devlet organizasyonun inandırıcılığını da sarsacaktır” diye konuştu.

‘Sivil toplum ve kamuoyunun başarısı’

Tahir Elçi soruşturması sürecinde 5 savcının değiştiğini anımsatan Özel, şunları söyledi: Gelinen noktada doğrudan sanıkların savunmasına geçilerek taraf teşekkülünün ortaya çıkmasına izin verilmeyen bir tutum vardı ve çok tartışmalıydı. Bugün ikinci kez buradayız ve mahkeme oy birliğiyle o günkü o tavrından rücu ettiğini açıkladı. Bu önemli bir gelişme ancak bu, sivil toplum ve kamuoyunun başarısıdır. Bu Tahir Elçi dostlarının ve adalet arayışında Tahir Elçi’yi, ailesini, barosunu ve Diyarbakır’ı yalnız bırakmayan herkesin başarısıdır.

DİYARBAKIR

 

EN SON EKLENENLER