‘Egemen harekât planı’ davasında mütalaa için ek süre

Taraf gazetesinde yayınlanan ‘Egemen harekât planı’ adlı belge nedeniyle yargılanan Gazeteci Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un davası 2 Haziran’a erteledi

Kapatılan Taraf gazetesinde yayınlanan “Egemen harekât planı” adlı belge nedeniyle muhabir Mehmet Baransu ve gazete yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un “örgüt üyeliği” ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçlamasıyla yargılandıkları davanın duruşması İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın tek tutuklu sanığı olan Mehmet Baransu’nun Silivri Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldığı duruşmada, sanık avukatları hazır bulunuyor.

Baransu’nun avukatı Dilara Yılmaz mahkeme heyeti değişikliği sebebiyle yargılamaya ilişkin beyanda bulundu. Yılmaz, 5 yıldır süren davada mahkeme heyetinde toplam 24 kez değişiklik olduğunu ve bu durumun adil yargılanma hakkını etkilediğini söyledi. Sadece tutanakları okuyarak hüküm verilmesinin bozma sebebi olduğunu söyleyen Yılmaz “AİHM yargılamayı yapan ve hükmü veren heyetlerin değişik olmasını yeniden yargılama gerekçesi yapmıştır. Adil yargılama hakkının zarar görmemesi için sorgulamanın yeniden yapılması gerekiyor. Baransu sizin huzurunuzda savunması yapılmamıştır. Müvekkilin tekrar savunma yapmasını ve lehine olan tanıkların tekrar dinlenmesini, usule ilişkin sözlü işlemlerin tekrar edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Vicdani kanaat yok

Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, da “Anayasa’nın 138’inci maddesi hakimler vicdani kanaatle karar verirler’ diyor. Bu yargılama başladığında savcı bey de dahil heyette hiçbiriniz yoktunuz. Dosya okunarak verilecek karar vicdani değil matematiksel kanaattir. Savcının bu dosyayı, bu haliyle alıp mütalaa vermesi Anayasa’ya, hukuka uygun olmayacak. Çünkü savcının vicdani kanaati yok. Bu sebeple dosyayı anlatmamız için süre talep ediyoruz” diye konuştu.Duruşma savcısı, avukatların usuli işlemlerin tekrarlanması, katılanların katılan sıfatlarının kaldırılması ve tevsii tahkikat yönündeki taleplerinin yargılamaya bir yarar sağlamayacağı gerekçesiyle reddini istedi. Savcı, Baransu’nun da tutukluluğunun devamını talep etti.

Adil yargılanma talebi

Ardından söz alan Mehmet Baransu, “Ben TCK 326. ve 327. maddelerinden tutukluyum. Bu maddeler katalog suçlar arasında değil. Ben terörden tutuklu değilim. Olmayan şeylerden 7 yıldır tutukluluğuma devam kararı veriliyor. Adil yargılanmak istiyorum” dedi.

Duruşma ertelendi

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Baransu’nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, mütalaayı hazırlaması için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı, 2 Haziran’a erteledi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER