Fransa’da 89 cami mercek altında

Senato’da bir konuşma yapan Gerald Darmanin, “Yasa yürürlüğe girdiğinde önümüzdeki haftalarda İçişleri Bakanlığı servislerine, 89 bölücü ibadethanenin kontrolünü organize ettireceğim” dedi.

Yasa tasarısının 44’üncü maddesi “nefret veya şiddete teşvik eden söz, fikir, teori ve faaliyetlere sahne olan, bunları cesaretlendirmeye çalışan” yerlerin devlet kurumları tarafından iki ay kapatılmasını sağlıyor.

Bu yeni tedbir, 2017’de terörizmle mücadele yasasının kapsamını genişletiyor. Bakanın bahsettiği 89 ibadet yerinin 33 ilde bulunduğu ve özel bir dikkatle takip edildiği belirtiliyor.

Darmanin, son haftalarda 56 camide yapılan kontrol sonrasında 17 caminin kapatıldığını sözlerine eklerken, yeniden açılmak isteniyorsa ilkelere uymaları gerektiğini kaydetti.

İki cami de idari veya adli prosedürler kapsamında, bir cami de Samuel Paty isimli öğretmenin başı kesilerek katledilmesinden sonra “terörist faaliyetlerle bağlantılı” olarak kapatıldı.

Bakan’ın verdiği bilgilere göre ayrıca ayrılıkçılıktan şüphe edilen 10 ibadet yeri “sağlık krizi veya tadilat gerekçesi ile” kapalı durumda.

Tüm bu ibadet yerlerinin yeni yasanın yürürlüğe girmesi ardından yeniden kontrole tabi olabileceği ifade edildi.

İçişleri Bakanı Çarşamba günü yaptığı bir başka açıklamada Fransa’da 2500 Müslüman ibadet yerinin olduğunu belirtmişti.

EN SON EKLENENLER