Kadınlar 8 Mart’ı karşılıyor: Erkek-devlete karşı direnişe!

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ile emek ve meslek örgütleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle çok sayıda kentte alanlara çıktı.

ANKARA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) ve Devrimci Sağlık-İş Sendikası (Dev Sağlık-İş) Ankara şubeleri, Ankara Üniversitesi (AÜ) İbn-i Sina Hastanesi’nde kadınlarla bir araya geldi. “Kreş haktır” yazılı pankartın asıldığı etkinlik, müzik dinletisiyle başladı. Etkinlikte, kadın sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşadığı sorunlar ve talepleri konuşuldu.

ŞIRNAK

Şırnak’ta TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, Silopi ilçesindeki soykırımcı saldırılar sırasında katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) üyesi Sêvê Demir, Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır’ın mezarını ziyaret etti. Mezarlık ziyaretinde konuşan TJA aktivisti Emine İnan, “Büyük bir mücadele verdiler. Mücadele ve onurlu bir yolda yaşamını yitirdiler. Ne olursa olsun, onların mücadelesine sahip çıkacağız. Rozaların, Sêvêlerin mücadelesi sürüyor. Bizler bu mücadeleye sahip çıkacağız. Mücadele bayrağını yükselteceğiz” dedi.
Daha sonra kent merkezinde bulunan kadın esnaflar ziyaret edildi. Polis engelini tanımayan kadınlar, esnaf ziyaretini sürdürerek, karanfil dağıttı.

ADANA

Adana’da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde müzik dinletisi düzenlendi. Salona, “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” yazılı pankart asıldı. Etkinlikte konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kadınların her alanda şiddete maruz kaldığını belirterek, tüm baskı ve saldırılara karşı mücadeleyi yükselteceklerini söyledi. Kadınların 8 Mart mücadelesini konu alan bir sinevizyon gösteriminin ardından etkinlik, Koma Ş. Azadi’nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

MERSİN

Mersin’de HDP Tarsus İlçe Örgütü binasında dengbêj dinletisi düzenlendi. “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” yazılı pankartın asıldığı etkinlikte konuşan HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Seher Kadiroğlu, binlerce yıldır erkek ve devlet baskısı altında olan kadınların kendi hakları için büyük bedeller ödeyerek kazanımlar elde ettiğini ifade etti. Kadiroğlu, şöyle dedi: “Fabrikalarda bedenleri yakılan kadınlardan miras aldığımız direnişle bugün cins mücadelemiz devam ediyor. Kürt kadınları olarak evin içinden iş yerlerine, sokağa, siyaset alanına kadar mücadele ettik ve kazanımlarımız Rojava’da bir kadın devrimine dönüştü. Kadın katliamları, tecavüzleri, tacizleri ve erkek devlet baskısına baş eğmedik eğmeyeceğiz.”
Konuşmanın ardından sahne alan dengbêj kadınlar, klamlar seslendirdi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar, tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderdi. Güllük PTT’si önünde bir araya gelen kadınlar, burada kısa bir açıklama yaptı. Antalya Kadın Platformu üyesi Gülçin Akça, 8 Mart’ın önemine değinerek, “Dünyanın dört bir yanında, her dilden, her renkten kadınlar olarak  meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten ve her yerden sesleniyoruz. Umudumuzu, heyecanımızı, öfkemizi, neşemizi, özlemlerimizi, kahkahalarımızı içimize gömmüyoruz. Sözümüzü çoğaltarak haykırıyoruz. Eşit, özgür ve sömürüsüz bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Kadınlar olarak kendi sözümüzü söylemek için umut ve güven dolu onurlu bir gelecek kurmak için tüm kadınları 8 Mart’ta saat 18.15’te Attalos Heykeli önüne bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından kadınlar postaneye geçerek, tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderdi.

AMED

Amed’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in katılımıyla Kayapınar ilçesine bağlı Pirinçlik Mahallesi’nde, HDP Milletvekili Dersim Dağ’ın katılımıyla Dicle’nin Kocalan Mahallesi’nde kadın buluşması yapıldı. Çok sayıda kadının katıldığı etkinliklerde halaylar çekildi. Etkinliklerde, 8 Mart’ta İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı yapıldı.

 VAN

 Van’nın İpekyolu ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi’nde kadın buluşması gerçekleştirildi. Buluşmada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, “Dünyanın neresinde olursa olsun, kadının gözyaşı, direnişi, mücadelesi aynıdır. Bugün eril zihniyete karşı bir mücadele yürütüyoruz. Bundan kaynaklı kadınlar 8 Mart’ı talepleri, gelecekleri ve özgürlüğü için direniş ve isyanla kutluyor” diye konuştu.

 Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Orhan, “Sadece İmralı’da değil, bugün bütün cezaevlerinde bir tecrit var. İnsanlar çıplak aramaya maruz bırakılıyor. Yüzlerce kadın cezaevinde çıplak aramaya maruz kaldı ve çıplak aramayı teşhir eden kadınlara ‘namussuz’ denildi. AKP, bütün yanlış politikalarını, tecridi sürdürerek yürütmeye çalışıyor. Bugün Türkiye’de herkesin yaşamı üzerinde bir tecrit politikası söz konusu” dedi.

Buluşmada kadınlara karanfil ile mor-beyaz tülbentler dağıtıldı.  

MARDİN

 Tevgera Jinen Azad (TJA), 8 Mart eylemleri kapsamında Mardin Kızıltepe’de bulunan Sakine Cansız parkı’nda mor zincir oluşturup katledilen kadınların fotoğraflarını açmak istedi.  Eylem öncesi parkın çevresini ablukaya alan polis eyleme engel olarak kadınları parktan çıkardı. Polis, katledilen kadınların fotoğraflarına el koydu.

TJA aktivisti Gülizar İpek eylemin engellenmesine tepki göstererek, “8 Mart bütün dünyada anılan bir gün. Biz bugün 8 Mart eylemleri kapsamında katledilen kadınları anmak için bir araya geldik. Ancak onlar bizim çalışmalarımızı terör çalışması olarak görüyor. Kadın katliamlarını kınamak ne zamandan beri terör propagandası oldu.  Küçük bir eylemimize dahi yüzlerce polis geliyor. Açıklama yapmak, eylem yapmak bizim en doğal hakkımız. Ancak bugün yasaklardan söz ediliyor” dedi.

Öte yandan Mazıdağı, Midyat ve Savur ilçelerinde de çalışmalar yürütüldü. Mazidağı’nın Barman köyünde kadınlarla bir araya gelen TJA’lılara Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ebru Günay da katıldı. Kadınlara karanfil ve broşür dağıtılırken, “Jin, jiyan, azadî” sloganları eşliğinde halaylar çekildi.
Midyat’ta ise tekstil çalışanı kadınlar ziyaret edildi. Buradan Süryani Kadınlar Derneği’ne geçen TJA’lılar, kadın mücadelesi ve kadın katliamlarına ilişkin tartışmalar yürüttü. 

EN SON EKLENENLER