JES’ler yaşamı yok ediyor

TMMOB teknik heyeti tarafından hazırlanan ‘Büyük Menderes Havzasında JES Gerçeği Raporu’ yayımlandı. Rapor, JES’lerin çevresel etkilerini sağlık, enerji ve ekonomik boyutlarını ele alıyor

TMMOB; Aydın ve Büyük Menderes havzasında kurulan JES’lerin çevresel etkilerinin, sağlık, tarım, planlama, enerji ve ekonomik boyutlarının ele alındığı “TMMOB Büyük Menderes Havzasında Jeotermal Enerji Santralleri Gerçeği ve Aydın İlinde Kurulu JES’lerin Çevresel Etkileri” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporun ortaya koyduğu tespitler JES’lerin neden tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; dünyada ve Türkiye’de jeotermal kaynaklar ve gelişimleri, jeotermal arama ve işletme süreçlerinin jeolojik açıdan çevreye olumsuz etkileri, JES’lerin su kaynakları ve tarımsal etkileri gibi başlıklara yer verilen raporda, JES’lerle ilgili mevzuattaki eksiklikler ve sorunlar da irdelendi.

Yasal değil

Raporun sonuç ve öneriler bölümünde Aydın ve Büyük Menderes havzasında JES’lerin yol açtığı sorunlar, bunların nedenleri ve çözüm önerileri sıralanıyor. Raporda, koruma altında olan alanların, tarım alanlarının ve zeytin ağaçlarının yasal olmayan yollarla yok edildiği belirtiliyor. Öte yandan ölçüm ve denetimlerin yanlış yöntemlerle yapılmasının çevreye zarar verdiği vurgulanıyor.

ÇED süreçleri sorunlu

Raporda, JES’lere izin verilmesi aşamasında uygulanan ÇED süreçlerinin sorunlu olduğu belirtilirken, “Bağımsız denetim kuruluşları veya üniversitelere izin verilmeli, kısa aralıklarla sonuçlar kamuoyuna açıklanmalıdır” ifadeleri kullanılıyor.

Sadece Aydın değil…

JES sorunu, sadece Aydın ilinin sorunu değildir. Manisa, Denizli, İzmir, Çanakkale, Afyon, Van, Elazığ, Bolu dahil birçok ilimiz kontrolsüz ve denetimsiz jeotermal enerji yatırımlarının neden olacağı ağır sorunlarla karşı karşıyadır.

AYDIN

EN SON EKLENENLER