Kadınların sesleri yankılandı

8 Mart’ta kadınlar dünyanın her yerinde sesini yükseltirken, Ankara Sanat Tiyatrosu’nda boş koltuklar katledilen kadınlara ayrıldı. Amida Konserleri kapsamında Hilar Mağaraları’nda ise 8 Mart için bu akşam konser düzenlenecek

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde dünyanın her yerinde ataerkil düzene karşı kadınlar seslerini yükseltiyor. Çeşitli etkinlikler ve eylemler düzenlenirken iktidar kadınlara saldırıyor, gözaltına alınıyor ve şiddet uyguluyor. Ancak kadınlar, tüm tehditlere rağmen 8 Mart’ta alanları doldurarak seslerini gökyüzüne yükseltiyor.

Rosa’ya özel portre

8 Mart’ta girerken, kadın direnişi nedeniyle katledilen Rosa Luxemburg da unutulmadı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ressam Haydar Özay, devrimci ve filozof Rosa Luxemburg’un 150. yaş gününe özel, portresini çizdi. Rosa Luxemburg’un 150. doğum gününde, Stuttgart Alman Sendikalar Birliği binasında fotoğraf sergisi açıldı. Rosa Luxemburg Vakfı tarafından hazırlanan serginin fikir ve konsepti Maxi Besold’un titiz çalışmasıyla gerçekleştirildi.

Amida Konserleri

Kardeş Türküler’den ve Ma Music’ten kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için Diyarbakır Ergani’deki Hilar Mağaraları’nda konser gerçekleştirdi. Konser bu akşam 20.00’da sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

Netflix’ten kadınlara destek

Netflix, 8 Mart Emekçi Dünya Kadınlar Günü öncesi aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı ülkeleri kapsayan yeni bir proje açıkladı. ABD’li şirket, 5 milyon dolar ayırdığı bu proje kapsamında yetenekli kadın sinemacıları keşfetmek ve desteklemeyi amaçlıyor. Projenin Almanya’daki ayağının adı “Into the Wild” (Vahşi Dünyaya) olarak açıklandı. Şirket Almanya’nın dört bir yanındaki sinema okullarından öğrencileri bir araya getirecek ve bir yıl sürecek bu mentorluk programında kadın sinemacıların “sektöre girmesine yardımcı olacağını” duyurdu.

Boş koltuklar kadınlara

Ankara Sanat Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen ve Bandırma’da başlayan Kadın Oyunları Festivali’nin başkent ayağı, Bilkent AST Sahnesinde “Frida” oyunuyla perdesini açtı. Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) öncülüğündeki Kadın Oyunları Festivali, Bilkent AST Sahnesi’nde tiyatro severlerle buluştu. Türkiye’nin en köklü özel tiyatrolarından olan AST’nin sanat yönetmenliğinde, Atölye Kültür Sanat’ın organizasyonuyla normalleşme döneminin başlamasıyla düzenlenen festival, Bilkent Center ev sahipliğinde, 11 Mart’a kadar devam edecek. Festival boyunca sosyal mesafe gereği boş bırakılan koltuklara, öldürülen kadınların fotoğrafları yerleştirildi. Bu koltukların satışından elde edilen gelir, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Mor Çatı gibi sivil toplum kuruluşlarına bağışlanacak.

KÜLTÜR SERVİSİ

EN SON EKLENENLER