4 bin Alevinin öldürüldüğü Koçgiri Katliamı 100. yılında: ‘Katilleri lanetliyoruz’

Koçgiri Katliamı 100. yıldönümünde lanetleniyor. Bir açıklama yapan AABF Hessen Bölge Başkanı İhsan Dilber, “Alişer Efendi ve Zarife Hanım nezdinde kaybettiğimiz canları saygıyla anıyoruz. Başta Topal Osman ve Sakallı Nurettin Paşa olarak tanınan katiller olmak üzere bu katliamda payı bulunan herkesi lanetliyoruz” dedi.

Koçgiri Katliamı’nın 100’üncü yılında yaşamını yitirenleri anan Almanya Alevi Bektaşi Federasyonu Hessen Bölge Başkanı İhsan Dilber anma mesajı yayınladı.

Dilber, üzerinden 100 yıl geçen Koçgiri Katliamı ile bugüne kadar toplumsal barış anlamında herhangi bir yüzleşme çabasında olmayan zihniyetin Dersim, Maraş, Çorum, Madımak ve Gazi gibi yeni katliamları da bu acılara eklediğini belirtti.

“YÜZLEŞME ÇABASI OLMADIĞI GİBİ YENİ KATLİAMLAR EKLENDİ”

Koçgiri Katliamı’nda resmi kayıtlara göre 1000, bölge insanının anlatımlarına göre 4 bin civarında Alevi’nin katledildiğini hatırlatan Dilber, toplumsal barış adına katliamcı zihniyetin halen Koçgiri ile yüzleşemediğine işaret ederek, “Katliam ile sınırlı kalınmayan ve her türlü tehcir ve asimilasyon politikalarının da uygulandığı bu karanlık dönemde, inanç ve gelenekler yasaklanarak, Koçgiri coğrafyası tarumar edilmiştir. Bu acıların üzerinden tam 100 yıl geçti. Fakat bugüne kadar toplumsal barış anlamında herhangi bir yüzleşme çabası olmadığı gibi ülkedeki hâkim zihniyet, Dersim, Maraş, Çorum, Madımak ve Gazi gibi yeni katliamları da bu acılara ekledi” diye belirtti.

“TOPAL OSMAN VE NURETTİN PAŞA GİBİ KATİLLERİ LANETLİYORUZ”

“Bugün ülkede hâkim olan Türk-İslam Sentezi’nin nasıl adım adım ve masumların kanını dökerek bugünlere geldiğini anlamak için ilk olarak Koçgiri Katliamı’na bakılması gerekiyor” diyen Dilber, yaşamını yitirenleri anarak katliamda payı olanları lanetledi.

Dilber, şöyle devam etti:

“Aslında Koçgiri Katliamı’nı anlayabilmek için 1938’deki Dersim Soykırıma kadar geçen yirmi yıllık zaman dilimini iyi incelemek gerekiyor. Bugün ülkede hâkim olan Türk-İslam Sentezi’nin nasıl adım adım ve masumların kanını dökerek bugünlere geldiğini anlamak için ilk olarak Koçgiri Katliamı’na bakılması gerekiyor.

Türkiye halklarını; kamuoyunda yeteri kadar kendine yer bulamamış bir insanlık suçu olan Koçgiri Katliamı’yla yüzleşmeye davet ederken, Alişer Efendi ve Zarife Hanım nezdinde kaybettiğimiz canları da saygıyla anıyoruz. Başta Topal Osman ve Sakallı Nurettin Paşa olarak tanınan katiller olmak üzere bu katliamda payı bulunan herkesi lanetliyoruz.”

PİRHA/ALMANYA

EN SON EKLENENLER