Kadınlar haykırdı: Feminizm her yerde

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar, her yıl olduğu gibi Taksim’de gerçekleşen Feminist Yürüyüşüne akın etti. Polisin eylem öncesi adeta OHAL ilan ettiği Taksim’de, İnsan Hakları Derneği önünde bir araya gelen kadınlar ablukalara inat Sıraselviler Caddesi’ne yürüdü.

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan ve milletvekillerinin ön saflarda yerini aldığı yürüyüşte, “Feminizm her yerde” yazılı pankart ile yasaklanan gökkuşağı bayrakları taşındı. Elektronik kelepçe cezasına maruz kalan kadınların kelepçelerini söküp katıldığı yürüyüşte, hep bir ağızdan, “Jin, jiyan, azadî”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganları atıldı. Doyasıya halaylar çeken kadınlar, sık sık, karanlık sokakları meşalelerle aydınlattı.

HAYATLARIMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ

Bu yılki basın açıklaması elektronik kelepçeyi reddeden Devrimci Parti Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk tarafından okundu.

“Geçtiğimiz yıl coşkumuzla, isyanımızla, dayanışmamızla yan yana durduğumuz yürüyüşümüzden birkaç gün sonra pandemi hayatlarımızı birdenbire değiştirdi” diyen Çubuk şöyle devam etti: “Fiziki mesafelerimiz artarken eşitsizlikler olağanca hızıyla derinleşmeye, hepimizi bambaşka yerlerden vurmaya başladı. Bizler ise umutsuzluğa kapıldıkça bu kalabalığı hatırladık. Dayanışmamızın gücü umudumuz oldu, feminist mücadelemiz ise direncimiz. Bizler patriyarkanın evde, işte, sokakta, her alanda her fırsatta, kimi zaman açıkça kimi zaman sinsice üstümüzde egemenlik kurma gayretini biliyoruz, tanıyoruz. Feminizm bize hayır deme, kendi hayatımıza, bedenimize ve emeğimize sahip çıkma gücü veriyor, aldığımız bu güçle her alanda isyan ediyor, mücadele yürütüyoruz. Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz.”

BİR GRUP KADIN BARİKATI AŞMAYA ÇALIŞTI

Açıklamanın ardından kadınlar Karaköy’e doğru yürümeye başladı. Karaköy’e gitmeyi kabul etmeyen bir grup kadın ise, “Karaköy değil barikata” sloganını atarak polis barikatını aşmaya çalıştı. Engellenen kadınlar, gelecek yıl 8 Mart’ı Taksim’de karşılayacaklarının sözünü verdi.

EN SON EKLENENLER