‘Kadınların her türlü şiddetten korunmaları için toplum olarak duyarlı olmalıyız’   

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair açıklama yayınlayan ABF İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Alevi kadınlarının toplumsal mücadelede aktif olarak yer aldıklarını belirterek, “Kadınlara şiddet uygulayanların en ağır şekilde yargılanarak cezalandırılması ve yasaların daha caydırıcı şekilde düzenlenmesi en büyük talebimizdir” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

“SEVGİ VE ŞEFKATİN YANAN OCAĞI KADINDIR”Alevi inanç ve ibadetinde kutsal olanın insan olduğunu ifade eden Kılavuz, ‘’inancımızın hiçbir yerinde kadın ayrımına ilişkin hiçbir Alevi Dedesi’nin beyanı yoktur. Alevi İnancında herkes candır. Kadın, her şeyden önce annedir ve yaratıcıdır. Sevgi ve şefkatin yanan ocağı kadındır. İnancın her alanında oyu ve onayı vardır. Tarihimizden günümüze, Alevi kadınlarının toplumsal mücadelede aktif olarak yer aldıklarını görüyoruz. 13. Yüzyılda Anadolu’daki (Bacıyan Rum) örgütlenmesi bunun en iyi örneğidir. Alevi İnancında cinsiyete göre ayrım yapılmaz. Cemlerimizde kadın erkek ayrımı gözetilmez. Cemlerde birlikte ibadet edilir‘’ diye konuştu.

“KADINLARA UYGULANAN ŞİDDETİ KINIYORUZ”Dünyada çığlıkları duyulmayan, milyonlarca kadının; acısı, yalnızlığı, çaresizliği asla unutulmamasının önemle altını çizen Kılavuz, şunları ifade etti:

‘’8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, kadınlarımızın toplum içinde ve yasalar önünde eşit haktan yararlanmasını sağlamalı, onların her türlü şiddetten korunmaları için toplum olarak duyarlı olmalıyız. Ülkemizde her gün kadına şiddet haberleri duyuyoruz. Kadınlara uygulanan şiddeti kınıyoruz. Kadınlara şiddet uygulayanların en ağır şekilde yargılanarak cezalandırılması ve yasaların daha caydırıcı şekilde düzenlenmesi en büyük talebimizdir. Dünyada çığlıkları duyulmayan, milyonlarca kadının; acısı, yalnızlığı, çaresizliği asla unutulmamalıdır. İnanç kurumları, diğer kurum ve kuruluşlar, her platformda ülkedeki iktidar ve yönetim kurumlarına sesli çağrıda bulunarak kadın haklarını yüreklice haykırmalıdır. İstanbul sözleşmesi bütün maddeleriyle yürürlükte kalmalı ve uygulanmalıdır. Onlar; bacımız, annemiz, eşimiz, eşitimizdir.’’

PİRHA/MERSİN

EN SON EKLENENLER