Almanya’nın iki eyaletinde CDU’nun tarihi yenilgisi

Almanya’da “süper seçim yılı” olarak görülen 2021’in ilk seçim etabı iki eyalette tamamlandı. Baden-Würtemberg, Hessen ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde sandığa giden seçmenler yeni eyalet meclislerini seçti. 2016 yılındaki seçimlere göre katılımın düşük olduğu bugünkü seçimler, Almanya’da birinci yılını dolduran salgın sürecinde Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümet ile ortakları açısında sınav niteliğindeydi.

Ayrıca geçtiğimiz hafta ülkeyi sarsan ve iktidar partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ile ortağı Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU)’lu iki parlamenterin “maske skandalı” gölgesinde yapılan iki eyaletteki seçimlerde CDU ciddi şekilde oy kaybetti. Koruyucu maske tedarikinde maddi çıkar sağladıkları tespit edilen iki parlamenter Georg Nüßlein ve Nikolas Löbel geçtiğimiz günlerde gruplarından atılmalarına rağmen CDU oyunu korumadı.

BADEN-WÜRTEMBERG’DE HÜKÜMETİN RENGİ DEĞİŞEBİLİR

7,7 milyon seçmenin bulunduğu Baden-Würtemberg’de saat 18.00’de sandıkların kapanması ardından televizyon kanalı ZDF’nin açıkladığı ilk seçim sonuçlarına göre eyalet hükümetinin büyük ortağı Yeşiller Partisi oyunu yüzde 1,6 artırarak yüzde 32’ye yükseltti, diğer ortak CDU ise yüzde 4 civarında oy kaybederek 23’e düştü. Aynı şekilde aşırı sağcı Almanya İçin Alternafif (AfD) ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) de bu eyaletin kan kaybedenleri oldu. AfD yüzde 4 oy kaybederek yüzde 10’a, SPD de yüzde 2 oy kaybederek 10’a düştü.

Hür Demokratlar Partisi (FDP) de oy oranını yüzde 10,6’ya çıkartırken, Sol Parti aldığı yüzde 3,3’lük oranla yüzde 5’lik seçim barajına takılarak meclise giremedi. 10 yıldır eyaletin başbakanı olan Yeşiller Partisi politikacı Winfried Kretschmann, ilk açıklamasında seçim sonuçlarına göre koalisyon ortaklarını değiştirebileceklerini söyledi.

RHEİNLAND-PFALZ’DA SPD İLE DEVAM

3 milyondan fazla seçiminin bulunduğu Rheinland-Pfalz’da ise CDU daha fazla oy kaybederken, bu eyalette iktidar partisi SPD oylarını koruyabildi. SPD’nin yüzde 35’lik bir başarısı karşısında CDU yüzde 5 oy kaybederek 26’a düştü. Bu eyalette de AfD yüzde 3’lük bir oy kaybederek yüzde 9’a düşerken, Yeşiller de oyunu yüzde 3 artırarak yüzde 8’e çıkardı. FDP’nin yüzde 5,7, Hür Seçmenler Partisi (Freie Wähler)’in de yüzde 5,9 aldığı sonuçlara göre Sol Parti Rheinland-Pfalz’da da aldığı 2,5 oyla meclise giremedi.

Bu eyaletin SPD’li başbakanı Malu Dreyer ilk açıklamasında 2016’dan bu yana FDP ve Yeşiller ile kurulan koalisyon hükümetinin devam edeceğini söyledi. Dreyer “SPD seçmenden güçlü şekilde hükümet için destek aldı” derken, partisinin liderleri Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans “SPD geri döndü” ifadesiyle seçim sonuçlarını yorumladı.

2021 yılı Almanya için seçim yılı olarak yakın tarihe geçecek. Bugünkü seçimlerin ardından 6 Haziran’da Sachsen-Anhalt’ta, 12 Eylül’de Aşağı Saksonya ve Berlin eyaletlerinde, 26 Eylül’de ise federal seçimin yanı sıra Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletlerinde seçimler var. Aynı gün Aşağı Saksonya’da da belediye seçimleri gerçekleşecek.

EN SON EKLENENLER