NASA, Mars’tan sonra nereyi hedefliyor?

Perseverance, NASA’nın Güneş Sistemi’ndeki başka bir gezegende yaşam aradığı ilk gerçek astrobiyoloji görevi oldu. Gökbilimciler, Mars’ta geçmişte sıvı halde su bulunduğunu düşündüğü için yaşam arayışında Kızıl Gezegen, en önemli hedeflerden biriydi. Ancak Dünya dışı yaşam arayışı onunla da sınırlı değil. 

Mars’tan gelecek toprak örnekleri; gezegenin geçmişini ortaya çıkarırken, Güneş Sistemi’ndeki diğer cisimlere yönelik görevlere de ışık tutacak. 2017’de NASA, Satürn’ün uyduları Titan ve Enceladus’ta ve Jüpiter’in uydusu Europa’daki okyanusları, yaşamın bulunabileceği en olası yerler diye nitelemişti.

Uzay ajansı, bu uyduların yeraltı okyanuslarının yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığını araştırmak istiyor. Bu nedenle Perseverance’ın ardından Titan ve Europa’yı keşfetmek için iki göreve başlayacak. Europa’yı araştıracak Europa Clipper isimli uzay aracı 2024’te, Titan yolcusu Dragonfly ise 2027’de fırlatılacak.

Hem Perseverance hem de Dragonfly görevinde yer alan Astrobiyolog Jorge Núñez, “Europa ve Dragonfly gibi dış gezegenlere yönelik görevler çok zaman alacak” diyerek, şunları söyledi: 

“Ancak yaşam olanakları açısından bulunacak her şeye açık olmalıyız: Çevre nasıl evrilir, yaşam yaygın mı yoksa nadir mi? Ve dışarıda ne var?”

Kaynak: Independent Türkçe

EN SON EKLENENLER