Abdallar, yüzyılın yalnızlığı içinde yaşama tutunmaya çalışıyor

Hakk’tan başka dünyadaki her şeyden vazgeçen Abdallar’ın hem devlet, hem yerel yöneticiler hem de Aleviler nezdinde yalnızlığını okuyacaksınız. 

Yüzyıllar boyunca Anadolu coğrafyasına değer katan Abdallar, ezilmişliğe, yok saymaya, haksızlığa karşı direnişin adı olarak tarih sayfalarından yerini alırken, günümüzde, zayıf, ezilmiş, şehrin yok sayılanı, ev verilmeyeni, ve daha birçok hak etmedikleri tanımlamayla karşı karşıya kalıyorlar.

Hazar Denizi’nden Balkanlara kadar göçebe yaşam süren Abdallar şehirleşme ile birlikte kentlerin çeperinde yer edinmenin uğraşı içine girdiler. Tarih boyunca oluşturdukları ve dokundukları her karış toprağa armağan ettikleri kültürel değerleri zamanla ‘eğlence’ aracına dönüşüp, örselendi. Üstüne ekonomik sıkıntılarla boğuşan Abdallar devletin ötekisi yerindeki yerlerini aldılar ve yok sayıldılar.

ABDALLAR, YAŞAM KURDUKLARI HER ALANDA  YALNIZLIĞI YAŞIYOR

Abdallar, Konya’dan İstanbul’a, Mersin’den Antep’e yaşam kurdukları her alanda  yalnızlığı yaşıyorlar.

Geçtiğimiz hafta Konya Karataş’ta evleri başına yıkılıp, kiralayacak ev bulamaz ve nefret söylemiyle karşı karşıya kalırken, Mersin’de yaşayan Abdallar ördükleri sepetleri satarak yaşamda kalmaya çalışıyor.

Kadınlı, erkekli, bazı günler hiç satamadıkları sepetlerin önünde duracak bir araba beklerken, yalnızlıklarına isyan ediyorlar.

Ne yerel yöneticilerin ne de devlet yetkililerin kendilerini görmediklerini belirten Abdallar, toplum tarafından ötekileştirmeye maruz kaldıklarını ifade ediyor.

ABDALLAR KİMDİR?

Asıl uğraş alanları ve geçim kaynakları müzisyenlik olan Abdallar bugün Orta Anadolu coğrafyasında, ağırlıklı Kırşehir olmak üzere, Kırıkkale, Keskin, Ankara, Yozgat, Antalya gibi illerde yaşıyorlar. Günümüzde geleneksel düğünlerin azalması nedeniyle iş alanlarının daralmasıyla farklı arayışlara girmiş olan Abdallar, çocuklarını, kaportacılık, taşçılık gibi meslek alanlarına yönlendirmişler. Orta Anadolu müzik zenginliğine katkıları küçümsenmeyecek olan Abdallar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi birçok sanatçıyı aralarından yetiştirmişler. İç Anadolu’da ciddi bir nüfusa sahip Abdallar, bugün unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel grup olmalarının yanı sıra, yer yer itilip kakılan, potansiyel suçlu olarak gösterilerek, dışlanmaya çalışılan bir toplumsal grup olma özellikleriyle de dikkat çekmektedirler.

Diren KESER/MERSİN

 

EN SON EKLENENLER