Barış istedikleri için 29 HDP ve DBP’li siyasetçiye dava

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla kent merkezinde bir yürüyüş organize edilmişti.

Bu yürüyüşe katılan 29 siyasetçiye “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma” iddiası ile dava açıldı.

Dava konusu olanlar arasında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Urfa İl Eşbaşkanı Nergiz Çiğdem Karakeçili de var.

Siyasetçiler hakkında hazırlanan iddianame Urfa 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Valilik yasağına rağmen barış için yürüme, davanın gerekçesi olarak gösterildi.

‘JIN JIYAN AZADÎ’ GEREKÇESİYLE EYLEM ENGELLENMİŞ

Mahkemeye sunulan iddianameye göre Türk polisi, “jin jiyan azadî” ve “Bijî azadî” sloganı gerekçesiyle eylemi durdurmuş.

İddianamede şu ifadeler dikkat çekiyor: “(…) Toplu halde izinsiz yürüyüş esnasında grup tarafından zaman zaman ‘Savaşa karşı barış, jin jiyan azadi (Kadın yaşam özgürlük), Bijî Azadî (Yaşasın özgürlük)’ şeklinde sloganlar atılması nedeniyle hareket halindeki grubun durdurulduğu, yapılan uyarılara rağmen dağılmayarak kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaya devam eden yukarıda kimlik bilgileri yazılı 29 şüphelinin tespit edildiği, bu şüphelilerin üzerlerine atılı suçun 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunun 32/1 maddesi kapsamında kaldığı, izinsiz şekilde toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek suretiyle üzerlerine atılı suçu işledikleri tüm soruşturma dosyası kapsamından anlaşılmıştır.”

Davada hedef alınan isimler şöyle: Abdullah Polat, Ahmet İstek, Ali Çoban, Bekir Karakeçili, Beritan Sayan, Cahide Udum, Emine Çetiner, Fayık Taşkaya, Hasan Yıldız, Hatice Göktepe, İsmail Kaplan, İsmail Karadağlı, Kelime Bali, Keskin Bayındır, Leyla Akgül, Lütfü Hazer, Muhammet Bektaş, Mahmut Binici, Mahmut Dağtekin, Mehmet Koşti, Mehmet Oğur, Mehmet Ferit Tamga, Mikail Gözek, Nergiz Çiğdem Karakeçili, Nurullah Kakız, Ömer Yıldırım, Selma Ateş Yılmaz,  Sıtkı Dursun ve Ulaş Çoban. 

EN SON EKLENENLER