Myanmarlılar katliama rağmen yeniden sokaklarda

1 Şubat günü sivil Aung San Suu Kyi hükümetini deviren Myanmar ordusu, o günden beridir hemen her gün yaşanan protesto eylemlerini kanlı bir şekilde bastırmaya çalışıyor. Eylemciler demokrasiye dönüş ve eski yöneticilerin serbest bırakılmasını istiyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Cumartesi günü 7’si çocuk olmak üzere 107 kişi gösteriler sırasında katledildi. Yerel medya ise 114 kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.

Ordunun denetimindeki Myawaddy TV, Cumartesi günü 45 kişinin öldüğünü iddia ederken, eylemcilerin güvenlik güçlerine karşı ateşli silah ve bomba kullandığını ve bu nedenle ölümlerin yaşandığını öne sürdü.

Siyasi Tutsaklara Yardım Derneği’ne göre pazar günü de 13 kişi hayatını kaybetti.

Darbenin başından bu yana en az 459 kişi protesto eylemleri sırasında öldürüldü.

ABD Başkanı Joe Biden Pazar günkü açıklamasında “Korkunç. Kesinlikle skandal” dedi. Avrupa Birliği de yaşanan şiddeti ve cuntanın seçtiği “anlamsız yolu” kınadı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ise “ordu ve polisin utanç verici, alçakça ve sert eylemleri” ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde kuzeydeki Kaşin eyaletinde halk sokaklara çıkarken, Sagaing bölgesindeki Monywa ve güney doğudaki Mon eyaletinde yer alan Mawlamyin’de ise öğrenciler protesto eylemleri düzenledi.

Merkezdeki Mandalay bölgesinde yer alan Plate’da da yüzlerce kişi sokaklara çıkarak, “Halk asla yenilmeyecek” yazılı pankart açtı.

EN SON EKLENENLER