HDP’den milletvekillerine ’İstanbul Sözleşmesi’ mektubu

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararına ilişkin Meclis’teki tüm milletvekillerine mektup gönderdi.

Başaran’ın mektubu şöyle:

“Sayın Milletvekili;
20 Mart 2021 tarihinde gece yarısı yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karar verildi. Bilindiği üzere, uluslararası bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilebilmesi için tıpkı kabulünde gerektiği gibi yine Meclis’in çoğunluğunun kararı gerekmektedir.
Türkiye’de her gün en az 3 kadın katledilirken bu sözleşmeden çekilme kararı, kadına yönelik şiddetin yolunu açmak anlamına gelmektedir. Türkiye’de kadınlar sözleşmenin etkin uygulanmasını, şiddet faillerinin etkin yargılanmasını beklerken, kazanımlarının yok sayılması ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak bu karar kadınları, en büyük kazanımlarından biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçiremeyecektir.

Kadın haklarını en kapsamlı şekilde savunan İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararından derhal vazgeçilmelidir. Meclisteki milletvekilleri olarak bu karara hep birlikte itiraz edelim. İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam güvencesidir.

KATLEDİLEN KADINLAR

İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı;
2021 yılının ilk üç ayında katledilen Hatice Soysal, Merve Abasiyun, Selma Taşkömür, Kristina Noystka, Vildan İnce, Sevda Kösecik, Aslıhan Dal, Sevgi Tekin, Ferdane Kurt, Nergis Beyaz, Gonca Pekşen, Şükran Biroğlu, Zerda Cunka, Aleyna Yurtkölesi, Neriman Kıvrak, Canan Acer, Türkiye El Mohammed, Ayşe Özgecan Usta, Şule Yıldırım, İkram Kaplan, Cahide Türkoğlu, Melek Gürler, Gülsüm Berk, Güler Kaya, Ayşe Yaylan, Döndü Bakır, Aygül Çakan, Melek Güngörmüş, Hatice Bodur, Şadiye Öztürk, Feride Yılmaz, Süryan Büyük, Mürebba Gökçe, Nasıma Sharıfı, Pınar Can, Nebahat Kurt, Halime Türkaslan, Saniye Kaçar, Semiha Peker, Sibel Aksu, Nuran Koçer, Samira Lkhadır, Raziye Özcan, Karanfil Özcan, Nur Cemil Hüseyin, Nergiz Sarıkaya, Gamze Gider, Gülbahar Asabay, Mediha Aygün, Futem Alhamadi, Gizem Canbulut, Hatice Yıldız, Rabia Doğan, Serpil Fikirli, Elif Atay, Beyzanur Özel Fidan, Zilfunur Bakır, Sezen Ünlü, Necla Demirtaş, Meryem Güneş, Kader Balcı, Hatice Helvacı, Hacer Çetin, Gonca Akbulut, Hanım Pınarlı, Fatma Kovan, Zeynep Çubuk İkinci, Mihrican Ekmenci, Gülistan Şaylemez, Gamze Kaçar Bozkurt, Emel Tokkal, Meral Şen, Hanife Yenisu, Ayşe Nazlı Kınacı, Bensu Narlı, Miraş Güneş, Işık Gülsen Güder, Reyhan Korkmaz, Feride Topal, Dilan Kok, Yağmur Bali, Meral Sivrikaya, Nagihan Üste, Yeter Yılmaz, Yağmur B. , Teyo, Hatice Toğrul ve Hüsna Temurtaş yaşıyor olacaktı!”

EN SON EKLENENLER