Milletvekili Önlü, Dersim’de Alevi köylerinde ezan okutulmasını Meclis’e taşıdı

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulması iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Önlü, İçişleri Bakanı Soylu’ya, “karakollardan yüksek sesle ezan okutulmasından bakanlığınızın bilgisi var mıdır?, Alevi köylerinde ezan okunması Alevi inancına saygısızlık değil midir?” sorularını yöneltti. 

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de Alevi köylerindeki karakollardan ezan okutulması iddiasını Meclis gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önlü basına yaptığı açıklamada Dersim’de Alevi köylerinde bulunan karakollardan ezan okutulduğunu söyleyerek, ‘’Özel savaş politikalarının uygulandığı Alevi kenti Dersim’de son dönemlerde 12 Eylül darbe zihniyetin bir ürünü olan karakollardan ezan okutma uygulamalarının yeniden devreye sokulduğunu görüyoruz.’ dedi.

“VALİNİN ZİYARETİNİN ARDINDAN EZANLAR OKUTULMAYA BAŞLANDI”

Vali Mehmet Ali Özkan’ın Mazgirt ve köylerini ziyareti sonrasında Muxundi (Darıkent), Germisi (Bulgurcular), Dırban (Kızılkale), Farac (Akdüven) köylerinde karakollardan ezan okutulduğunu söyleyen Önlü sözlerine şöyle devam etti:

’Kürt Alevi halkının yaşadığı köylerde 5 vakit ezan okutulması hem Alevi inancına hem de ezana yapılmış büyük bir saygısızlıktır. Ezan okutulması yalnızca bir asimilasyon politikası değil aynı zamanda Dersim kültürü ve inancıyla da dalga geçmek anlamına gelmektedir. Dersim halkı ve köylüleri bu durumdan ciddi bir biçimde rahatsızlık duymakta ve bu uygulamayı psikolojik bir şiddet aracı olarak görmektedirler.’’

‘’DERSİM SÜREKLİ ASİMİLASYON POLİTİKALARININ HEDEFİNDE’’

Dersim’in kamuoyuna sıklıkla ‘Huzur Kenti’ olarak sunulmak istendiğini belirten Önlü açıklamasında; ‘’Ne yazık ki iktidarın uyguladığı politikalar nedeniyle Türkiye’nin en huzursuz ve mutsuz kentlerinden birine dönüştürülmek istenmektedir. Dersim halkı uyuşturucu, fuhuş, taciz, istismar gibi yozlaştırma politikalarına maruz bırakılırken, Dersim kültürü, Raye Haq inancı ve Kirmanckî dili sürekli bir asimilasyon politikalarının hedefindedir” dedi.

‘’DERSİM HALKI, UMUTSUZ VE ÇARESİZ BIRAKILMAK İSTENİYOR.’’

Kadınların kendini güvende hissetmediği, gençlerin umutsuzluktan intihar ettiği, demokratik hakkını kullanmak isteyen insanların fişlemelerle, gözaltılarla, tutuklamalarla sindirilmek istendiğini vurgulayan Önlü son olarak şunları kaydetti:

‘’Barajlarla, HES’lerle, kalekollarla, maden ocaklarıyla, orman yangınlarıyla, restorasyon adı altında rant politikalarıyla doğasının katledildiği bir coğrafyada Dersim halkı, umutsuz ve çaresiz bırakılmak isteniyor.’’

Dersim köylerindeki karakollardan ezan okutulmasına ilişkin HDP Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu sorular yer aldı:

1- Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent), Germisi (Bulgurcular), Dırban (Kızılkale), Farac (Akdüven) köylerindeki karakollardan yüksek sesle ezan okutulmasından bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

2- Bu uygulama hangi ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıkmıştır ve kim tarafından uygulamaya konmuştur?

3- Alevi köylerinde ezan okunması Alevi inancına saygısızlık değil midir?

4- Vali Mehmet Ali Özkan’ın Mazgirt ilçesi ziyareti sonrasında bu uygulamanın

başladığı tarafıma iletilmiştir. Karakollardan ezan okutulmasını Vali Mehmet Ali Özkan mı istemiştir?

5- Vali Mehmet Ali Özkan, Dersim köylülerini inançsız bulduğu için mi bu kararı almıştır?

6- Karakollardan ezan okutulmasına ilişkin bakanlığınızın bir genelgesi ya da bildirisi

var mıdır? Türkiye’de hangi karakollarda ezan okutulmaktadır?

7- Köylüleri rahatsız eden ve psikolojik baskı aracına dönüşen bu uygulamayı devreye sokanlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

8- İsmi sürekli yasaklamalarla, engelleme ve cezalarla anılan, atandığı günden itibaren Dersim halkına, kültürüne ve inancına saldıran Vali Mehmet Ali Özkan’ı görevden alacak mısınız?

PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER