Myanmar’da çatışmalar sürüyor, 600’ye yakın ölü var

Myanmar’daki darbe uluslararası alanda etkisini gösterdi. Cunta yanlısı diplomatlar, Londra’daki Myanmar büyükelçiliğini basarak, darbe ile düşürülen Aung San Suu Kyi yanlısı büyükelçi Kway Zwar Minn’in girişini engelledi.

Minn, askeri ataşenin diplomatik temsilciliğin yönetimini ele geçirdiğini belirterek bunun “bir çeşit darbe” olduğu tepkisinde bulundu.

Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Rabb da Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Askeri rejimin yıldırma eylemlerini kınıyoruz” dedi.

Paralel olarak ülke içerisinde protestolar sırasındaki ölümler artıyor.

Çarşamba ve perşembe günleri en az 11 kişi daha hayatını kaybetti, bir çok kişi yaralandı. Merkezdeki Taze’de güvenlik güçleri de üç kayıp verdiklerini bildirdi ancak bu bilgiyi bağımsız kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor.

Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Derneği’ne göre 1 Şubat’taki darbeden bu yana 600 dolayında sivil öldürüldü.

Bilançonun daha da ağır olabileceği belirtiliyor. 2800’ü aşkın kişi de tutuklandı. Bunlardan birçoğunun avukat ve aile görüşleri engellenirken, çok sayıda kayıp da var.

Ayrıca sanatçılar, mankenler ve gazetecilerden oluşan ülkenin ünlü 120 ismi hakkında da tutuklama kararı çıkarıldı.

Darbe birçok batılı ülke tarafından da kınandı. ABD, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık, cunta ve şefi Ming Aung Hlaing’e karşı yaptırım kararları aldı.

Myanmar ordusunun geleneksel ittifakları olan Çin ve Rusya ise cezalandırıcı tedbirleri reddediyor.

EN SON EKLENENLER