’Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor, tahliye edilmeliler’

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 344’üncü haftasında video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan 12 hasta tutsağın duruma dikkat çekildi.
Toplantıda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, bu 12 hasta tutsağın sağlık durumları hakkında şu bilgileri verdi:
“*Arif Bayram: Parasını 5 yıl önce peşin yatırmasına rağmen implant tedavisi tamamlanmamış uzun süredir dişsiz olduğu için yüz ve çene fizyolojisinde bozulmalar başlamıştır. Üst çenesinde yer alan 2 adet dişi de çürümeden dolayı çekilmek zorunda kalındı.
*Resul Kocatürk: Wernicke-Korsakof sendromu, Hipotiroid rahatsızlığı ve İrritabl Kolon hastalığı  var. Akciğerinde de nodül var. Birden fazla sağlık sorunundan dolayı diyet yapıyor, ancak son aylarda ciddi bir şekilde mağdur edildi ve diyet yemekleri verilmiyor, bunun yerine haftada 2 kg domates, 0,5 kg sivri biber, 250 gram beyaz peynir ve 6 kepçe yoğurt veriliyor.
*Cihat Özdemir: 20 yıldır cezaevinde. Beyninde 4 cm’lik nodül var, teşhisi konulamamış bayılmalar yaşıyor. Hipermetrop, kuru göz, bel ve boyun fıtığı, kronik otit, yüzde 30 işitme kaybı, boyunda ve testiste kist, varikosel, pankreas enzim eksikliği, iç hemoroid, kronik venöz yetmezliği ve reflüler, kronik gastrit, böbrekte büyümeye devam eden 11 mm’lik nodül, her iki dizinde menisküs, prostat hastalığı var. Tiroid kanseri teşhisi konulmuş, Ankara’ya sevk edilmiş, 03 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da 60 tane tümör ile birlikte hem tiroidi hem de lenf bezlerinin tamamı alınmıştır. Cihat Özdemir’in tedavi olmak için sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi ve Kırıkkale İhtisas ve Tıp Fakültesi Hastanelerinde kelepçeli tedavi dayatması nedeniyle tedavi hakkının engellendiği aktarıldı.
 *Salih Gün: Kalp ve bel fıtığı sorunu var. Kronik otit ve işitme kaybı nedeniyle sık sık kulak burun boğaz polikliniğine gitmekte ancak tedavisi başarısız oluyor. Kalp için anjiyo oldu. Bel fıtığı nedeniyle de ameliyat geçirmiş fakat ağrıları devam ettiği için fizik tedaviye sevk edilmiş, ancak 10 seans yapılabilmiştir. Sağ kulak fonksiyonunu kaybetmiş durumdadır.
*İsmet Akın: 2012 yılında karnındaki yaralardan kaynaklı ameliyat olmuştur. Yaraları kapanmamış, fistül oluşmuş, kan ve irin akmaya devam etmektedir. Şiddetli baş ağrısı yaşıyor, safra kesesinde taş var.
*Sinan Akbayır: Wernicke-Korsakoff hastası, ATK, ilk raporunda 6 aylık ceza ertelemesini uygun bulmuşken, daha sonra ‘hapishanede kalabilir’ raporu vermiştir. Hiperlipidemi tanısı konulmuştur.
*Zeynel Karabulut: Ölüm orucundan dolayı bir yere tutunmadan başını dik tuttuğu zaman, geriye doğru düşüyor. Omurilikte erime oluşmuş, koltuk değneğine bağımlı olarak yaşıyor. Ciddi boyutta unutkanlık var yeni şeyleri kaydetmede zorluk yaşıyor, bazı anıları silinmiş ve yaşamımın belli bölümleri yok. Ellerinde ayaklarda şişme, morarma oluşmakta, bazı zamanlarda bilek ve dirseklerinden aşağısını hissetmiyor. Gözlerinde kanlanma ve sulanma, güneş ve floresan ışıklarından etkilenme, sol gözünde damar tıkanıklığı, kulaklarda çınlama var.
*Mustafa Kocatürk: Kronik venöz hastası, ileri derecede varis, bel fıtığı, varikosel hastalıkları mevcut ayrıca sol kulak zarında çökme, kilit alerjisi bulunmaktadır. Diş tedavileri de yapılamamıştır.
*Aydın Çelik: Hepatit-B taşıyıcısıdır. 2015 yılında siroz tehlikesi nedeniyle ilaç tedavisi yapılmış ve değerleri normale dönmüştür. Bu hastalığı için götürüldüğü düzenli kontroller pandemi sürecinde aksamıştır. Kullanmış olduğu ilaçların kemik erimesi yan etkisi bulunmaktadır. Ayrıca yüksek tansiyon hastasıdır.
*Aziz Temel: Gastrit ve reflü hastası. Bel fıtığı var. Akdeniz anemisi rahatsızlığı nedeniyle ısrarı üzerine bir kez kan tahlili yapılmıştır. Dalak büyümesi rahatsızlığı için de ultrason çekimlerine pandemi nedeniyle götürülmemiştir. Tedavi süreci durmuş, yalnızca revir doktoru tarafından ilaçlarını alabilmektedir.
*Fatih Kaplan: 3 yıldır mide ve bağırsakta ciddi problemler yaşamaktadır. Tetkikler sonucunda ‘Helikobakter Piori’nin mevcut olduğu söylenmiştir. Uygulamış olduğu ilaç tedavileri sonuç vermemiş, endoskopi randevularına götürülmemiş ve kanamaları artmış, iki ay içinde 11 kilo vermiş ve mide ile bağırsakta sancılar, ağrılar yaşamaktadır. Kolonoskopi ve endoskopi yapılacağı kendisine iletilmiştir.
*Şerif Mesutoğlu: Toplardamar yetmezliği/daralması, nöropati, vücudundaki yanmadan kaynaklı tahribat, Hepatit-B hastalığı bulunmakta ve ayrıca ciddi böbrek ve kas ağrıları çekmektedir.”

İSTANBUL

 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çektikleri “F Oturumu” eylemlerinin 472’nci haftasında sanal medyadan açıklama yaptı.
Açıklamada İzmir Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 75 yaşındaki ağır hasta tutsak Fatma Güler’in durumuna dikkat çekildi.
İHD İstanbul Şube Eşbaşkanı Gülseren Yoleri, tutuklanmadan önce iki defa mide ameliyatı geçirdiği bilgisini paylaştığı Güler’in aynı zamanda astım, yüksek tansiyon ve karaciğer hastası olduğunu aktardı.
Cezaevi koşulları nedeniyle Güler’in hastalığının ilerlediğini belirten Yoleri, hayati riskin salgın döneminde daha da arttığını vurguladı.
Yoleri, cezaevlerinin virüsün yayılmasına en elverişli ortam olduğuna dikkati çekerek, siyasi tutsakların ölüme terk edildiğini söyledi.
Güler’in durumunun cezaevinde gün geçtikçe kötüye gittiğinin altı çizen Yoleri, şunları söyledi: “İleri derecede görme bozukluğu ve kulaklarında ağrılar başlamış, ağrılar nedeniyle uyku düzeni bozulmuştur. Göğsünde ve koltuk altına yayılan şişlikler oluşmuş, karaciğerindeki hastalığın verdiği rahatsızlık artmıştır.  Aynı zamanda guatr ameliyatı da olmuş, teşhisi öğrenilmemiştir.”

EN SON EKLENENLER