Myanmar’da darbeden bu yana 700’ü aşkın sivil öldürüldü

Askeri darbe karşıtları, katliamlara rağmen bu pazar günü yeniden sokaklara çıktı.

Ülkenin merkezinde yer alan ikinci büyük kent Mandalay’da, orduya ait Myawaddy bankasının temel şubesi önünde bomba patladı.  Patlamada yerel medyaya göre bir koruma yaralandı.

Ülkenin altıncı büyük bankası olan Mandalay, ordunun kontrolündeki diğer çok sayıda banka gibi, paralarını çekmek isteyen müşterilerin baskısı altında bulunuyor.

Siyasi Tutsaklarla Dayanışma Derneği’ne göre 1 Şubat’ta Aung San Suu Kyi’nin iktidardan düşürüldüğü darbeden bu yana 701 kişi eylemler sırasında öldürüldü. Darbeciler ise sadece 248 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Dernek, Cumartesi günü Bago kentinde 82 darbe karşıtı öldürüldü.  Birleşmiş Milletler Myanmar bürosu, Bago’daki durumu takip ettiklerini belirterek, “Güvenlik güçlerinden yaralıları tedavi için sağlık ekiplerine izin vermesini istiyoruz” dedi.

İnternet platformlarında tüm ülke genelinde halkı güneşin batışı ile birlikte meşalelerle sokaklara çıkma çağrısı yapıldı.

Şiddet olayları, ülkedeki 20 dolayında silahlı etnik oluşumların da bir kısmının öfkesine yol açtı.

Shan Eyaleti’n deki Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu (TNLA) bir karakola eylem düzenledi. Bu eylemde yerel medyaya göre 10 polis öldürüldü, karakol ateşe verildi. Myanmar ordusu hava saldırısı ile karşılık verdi. TNLA’ya göre hava saldırısında bir savaşçı öldü.

Güney doğudaki Karen Eyaleti’nin başkenti Hpa-an’da güvenlik güçleri ile yaşanan çatışmalarda iki kişi öldü, bir kişi yaralandı.

EN SON EKLENENLER