ABD, Berlin ile bağlarını yeniden güçlendiriyor

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Llyod Austin, Almanya’ya ilk ziyaretini elleri dolu yaptı.

Austin, Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile birlikte düzenlediği basın toplantısında “Bugün, Almanya’daki Amerikan güçlerinin varlığını arttıracağımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Pentagon’un ilk Afro-Amerikalı şefi Austin, sonbaharda Wiesbaden bölgesinde ek olarak 500 dolayında kalıcı asker konuşlandırma niyetleri konusunda Alman Bakanı bilgilendirdiğini söyledi.

Bu açıklama, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın izlediği politika ile kopuşu ifade ediyor.

Trump, sık sık Almanya’yı NATO’ya ve kendi güvenliğine yeterli mali katkıda bulunmamakla eleştirmişti.

Almanya Savunma Bakanı da Austin’ın açılamasını Almanya’daki askerlerin geri çekilmesi bir yana, buradaki birliklerin daha da güçlendirilmesini “çok iyi bir haber” ve “güçlü bir birlik sinyali” olarak değerlendirdi.

Trump, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana NATO’nun savunma temelini oluşturan Almanya’daki Amerikan askeri varlığını azaltma kararı almıştı. Trump’ın herhangi bir istişarede bulunmadan aldığı karar doğrultusunda 12 bin askerin Almanya dışına konuşlandırılacağı bildirilmişti.

Bavyera’daki Grafenwöhr gibi birçok kent, kendi ekonomisini çevirmek için alanda bulunan binlerce askere bağımlı durumda. Hitler’in yenilgisi ardından Amerikan askerleri Grafenwöh’teki temel askeri üsse yerleşmişlerdi.

Almanya genelinde 1990’da 200 bin olan asker sayısı bugün 34 bin 500’e indirilmiş durumda.

Trump’ın kararı Amerikalılar açısından da sürpriz olmuştu. Zira Amerikalılar son yıllarda Almanya’daki üstlerinin modernizasyonu için önemli yatırımlarda bulunmuştu. Askerler Almanya’daki üstlerden Irak veya Afganistan gibi ülkelere gönderiliyorlar. NATO üyesi ülkelerin orduları da Almanya’da düzenli bir şekilde eğitim görüyor.

ABD Savunma Bakanı, Almanya’nın gelecek yıllarda ABD’nin güvenlik ve ekonomi alanında önemli bir ortağı olmaya devam edeceğini belirterek, “Bu nedenle Almanya ile ilişkilerimizin güçlendirilmesi, Biden-Harris yönetiminin mutlak bir önceliğidir” dedi.

Bu çerçevede, Rusya ile Almanya arasındaki tartışmalı “Nord Stream 2” gaz boru hattı projesinin de iki ülke arasındaki ilişkileri zedelemeyeceği belirtiliyor.

Austin, “Bu anlaşmaya ve onun Rusya’ya verdiği etkiye karşı olduğumuzu ifade ettik. Ancak bu konunun Almanya ile olan büyük ilişkimizin önüne geçmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Bununla birlikte ABD’nin yeni hükümeti son haftalarda, aralarında çok sayıda alman şirketin de bulunduğu gaz boru hattının inşasına dahil olan tüm kurumların, derhal projeden çekilmemeleri halinde yaptırımların hedefi olacakları uyarısında bulunmuştu.

EN SON EKLENENLER