Boğaziçi nöbetinin 100. gününde kayyuma karşı direniş çağrısı

Erdoğan’ın Melih Bulu’yu kayyum olarak atamasına karşı 4 Ocak’ta başlatılan protestolar, 100’üncü gününe girdi.

Nöbet eylemi özerk üniversite talebi etrafında örgütlenirken, aydın, yazar ve siyasetçilerin aralarında olduğu toplumun farklı kesimlerinden destek gördü.

Üniversite akademisyenleri de bu eyleme dahil olarak, her hafta kayyuma sırt dönerek tepkilerini gösterdi. Geçen süre içerisinde, protestocuların talepleri polis ve yargı eliyle bastırılmaya çalışıldı. Yüzlerce kişi eylemler sırasında veya evlerine düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı, tehdit edildi, ya da polis şiddetine maruz kaldı.

Nöbet eyleminin 100’üncü gününde yeniden Güney Kampüs Meydanı’nda bir araya gelen akademisyenler, bir kez daha rektörlük binasına sırtlarını döndü.

Burada yapılan açıklamaya öğrenciler de katıldı. Endüstri Mühendisliği Öğretim Görevlisi Kuban Altınel, üniversite etrafında mezunlar ve basın mensuplarının alınmadığına dikkat çekerken, buna karşın ağır silahlı polislerin kol gezdiğini kaydetti.

Kayyım uygulamasının üniversiteyi tahrip ettiği tepkisinde bulunan Altınel, protestolar sürecinde yüzlerce öğrencinin gözaltına alındığını ve onlarcasının tutuklandığını hatırlattı.

Altınel, “Ülke üniversitelerine örnek olan Cinsel Tacizi Önleme Komisyonumuzun koordinatörü maddi nedenler ileri sürülerek ücretsiz izne çıkarıldı. Komisyonun faaliyetleri alanının uzmanı olmayan, atanmış rektör yardımcısının denetimine bırakıldı. Komisyon fiilen işlevsiz hale getirildi” dedi.

Altınel, “Üniversitemizin hiçbir komisyonuna danışılmadan öğretim üyelerinin lojmanlarının yıkılması kararı da tüm diğer kararlar gibi konunun öznesi olan bizlere e-posta aracılığı ile bildirildi” diye ekledi.

Tüm hukuksuzluklara rağmen demokratik taleplerini kullanarak mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Altınel, yaşamın her alanında atanmışlara karşı birlik olmaya çağırdı.

EN SON EKLENENLER