Soma katliamı davası yeniden görülüyor

Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür maden ocağında 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ölümüne ilişkin işverenlerin yargılandığı dava Yargıtay’ın kararı bozması üzerine yeniden başladı. Duruşma öncesi madenci aileleri, Akhisar İstasyon Meydanı önünde bir araya geldi. Aileler duruşmanın görüleceği salonun önüne kadar 301 maden işçisinin isminin yazılı olduğu pankartla, “Somayı unutma unutturma”, “301’in hesabı sorulacak”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla yürüyüş düzenledi. 

Duruşma öncesi yapılan açıklamaya sendikalar, siyasi partiler, HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni de katıldı.

‘EVLATLARIMIZIN KATİLLERİNİ DIŞARI ÇIKARDINIZ’ 

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, katliamın üzerinden geçen 7 yıla rağmen acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu söyledi. Çolak, “Tekmelediniz, sonra ise seçim yatırımı yapmak için bir özür dilettirdiniz. O tekmenin acısını bizim yüreğimizden sökecek olan kuru bir özür müydü? Mahkeme salonlarında verdiğiniz kararlarla, HSK önüne evlatlarımızın toprağını götürürken bizlere biber gazı sıkarak yüreklerimize o tekmeyi her gün attınız. Avukatlarımıza şiddet gösterilmesine göz yumarak, dava karar aşamasına gelmişken, hakimi değiştirerek tekmelediniz. ‘İnfaz yasası’ adı altında 6 gün biçtiğiniz cezayı bile çok görüp bu kararı bozdunuz. Evlatlarımızın katillerini çıkararak attınız her gün o tekmeyi” diye konuştu. 

 ‘ADALET SAĞLANANA KADAR BURADAYIZ’

Madenci aileleri adına konuşan Berkan Köse ise “Maden işçileri patronların kar hırsı, ihmali yüzünden bedel ödedi. Patronlar gerçek sorumlulardır ve yargılanmalıdır. Adalet değil sosyal cinayet düzeninde adalet sağlanana kadar buradayız” dedi. 

Ardından aileler yoğun önlemler altında duruşma salonuna alınırken, gazetecilerin telefonları kapatıldı. 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada sanık Can Gürkan ve avukatı duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. 

Duruşma mahkeme başkanı tarafından yargılamanın başından bu yana verilen kararların okunmasıyla devam etti. 

Mahkeme başkanının, Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin verdiği bozma kararının okuması ardından duruşma avukatların savunmasıyla devam edecek.

EN SON EKLENENLER