Yemen krizi: Marib’deki çatışmalarda 96 ölü

AFP’ye göre Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerine bağlı askeri kaynaklar, Marib bölgesinin birçok cephesinde çarşamba ve perşembe günü yaşanan çatışmalarda, hükümet güçleri 36 kayıp, Husiler ise 60 kayıp verdi.

Husiler resmi olarak kendi kayıplarını bildirmiyor. Bu yüzde başka kaynaklarca bu bilançoyu doğrulamak mümkün görünmüyor.

Bu arada BMW’nin Yemen elçisi Martin Griffiths, Perşembe günü tarafları barış planı önerisini kabul etmeye çağırarak, BM Güvenlik Konseyi’nde uluslararası toplumundan bu plana destek aldığını belirtti.

Griffiths, “Şimdi ihtiyacımız olan tek şey, tarafların bir onayıdır. Hepsi bu (…) bu Konsey tarafından temsil edilen uluslararası toplum merkezi, açık ve uyumlu bir mesajda birleşti: Çatışmaya tek çıkış yolu müzakereli bir siyasi çözümdür” dedi.

Husiler şubat ayından beri Marib’den hükümet yanlısı güçleri çıkarmaya çalışıyor. Marib’deki savaş, Yemen’deki taraflar açısından “savaşların anası” olarak değerlendiriliyor. Ancak siviller açısından sonu gelmeyen bir kabus gibi.

Marib’in Husilerin eline geçmesi hükümet güçleri açısından ağır bir darbe olacak. Marib, dizel yakıtın yaklaşık yüzde 10’unu ve özellikle de ülkede tüketilen sıvılaştırılmış petrol gazının yüzde 90’ını üretiyor.

Çatışmalar siviller için de büyük tehdit oluşturuyor. Bölgede en az 1 milyon göçmen kamplarda bulunuyor.

Yemen’de 6 yılı aşkın bir süredir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015’den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

EN SON EKLENENLER