AİHM, hükümetin itirazını reddetti: Türkiye, Kılıçdaroğlu’na tazminat ödeyecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle mahkûm olmasının “ifade özgürlüğünün ihlali” olduğuna karar verdi. AİHM, Kılıçdaroğlu’na 11 bin 385 avro maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

ANKA’nın aktardığı habere göre AİHM, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin TBMM grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda dönemin Başbakanı olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle tazminata mahkûm edilmesiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü güvence altına alan 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine karar vermişti.

Kararda, Kılıçdaroğlu’nun bu konuşmaları parlamento çatısı altında yaptığı, her birey için değerli ifade özgürlüğünün halk tarafından seçilmiş bir vekil için paha biçilmez olduğu belirtilmişti. Kararda, Kılıçdaroğlu’nu tazminata mahkûm eden mahkemelerin, “sadece Başbakan’ın itibarını zedeleyen unsurları aradıkları” belirtilmiş, mahkûm edilen konuşmalar için “kamuyu ilgilendiren bir konuyla ilgili tartışmalarda bireylerin siyasilere yönelik eleştirilerinin caydırıcı nitelikte olduğu” yorumu yapılmıştı.

HÜKÜMETİN İTİRAZI REDDEDİLDİ

AİHM, Kılıçdaroğlu’nun mahkûm edilmesiyle, AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesinin ihlaline hükmetmişti.

Hükümet, bu karara itiraz etti. Ancak AİHM Büyük Daire, partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle tazminata mahkûm edilen Kılıçdaroğlu’nun yaptığı başvuru sonunda verilen “hak ihlali” kararını yerinde buldu.

Büyük Daire, hükümetin bu karara yaptığı itirazı reddetti. Böylece, Türkiye’nin mahkûm olmasına yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu. İtiraz yolu bittiği için Kılıçdaroğlu’nun “ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine” yönelik AİHM kararı kesinleşmiş oldu.

Karara göre Türkiye, Kılıçdaroğlu’na 6 bin 385 avro maddi, 5 bin avro da manevi tazminat olmak üzere toplam 11 bin 385 avro ödeyecek. Kılıçdaroğlu’na yaptığı 1662 avroluk mahkeme masrafı da ödenecek.

Kılıçdaroğlu 31 Ocak ve 7 Şubat 2012 tarihlerinde partisinin Meclis grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda Deniz Feneri davasına değinerek, o dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı sert ifadelerle eleştirmişti. Erdoğan’ın açtığı tazminat davaları

sonunda, Kılıçdaroğlu, 10 bin lira tazminat ödemeye mahkûm edilmişti.

BirGün Gazetesi

EN SON EKLENENLER