Almanya’da Hıristiyan Demokratlar’ın adayı Laschet

Almanya’da iktidarı elinde bulunduran ve “kardeş parti” konumunda olan Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) arasında bir süreden beridir kimin 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde başbakan adayı olacağı tartışması vardı.

İki gündür parti yönetim kurullarında yapılan görüşmelerin ardından CSU lideri ve aynı zamanda Bavyera Eyalet Başbakanı olan Markus Söder bugün yaptığı açıklamada Laschet’in adaylığını kabul ederek yarıştan çekildi.

Söder, 19 Nisan’daki açıklamasında CDU’nun vereceği karara saygı göstereceğini bildirmişti.

CDU yönetim kurulu saatler süren toplantıdan ardından çoğunluğun oylarıyla Laschet’i aday göstermişti.

CDU/CSU cephesindeki bu kararın ardından 16 yıldır başbakanlığı elinde bulunduran Angela Merkel dönemi de seçimlerin ardından artık resmen kapanmış olacak.

MERKEL DÖNEMİ

Merkel, 2017’deki seçimlerin ardından bir daha başbakan adayı olmayacağını belirtmiş, ardından parti genel başkanlığını bırakmıştı.

Seçim yarışında Hıristiyan demokratlar en güçlü rakibi ise Yeşiller Partisi. Anketlere göre oyu yüzde 20 civarında olan Yeşiller, 19 Nisan’da başbakan adayı olarak eş genel başkanları olan Annalena Baerbock’u işaret etmişti.

Bu arada CDU/CSU içindeki başbakan adayının kim olacağına yapılan tartışmalar ve ardından patlak veren kriz partinin oylarında düşüşe neden oldu. Geçtiğimiz günlerde kamuoyu araştırma şirketi Forsa CDU/CSU’nun oylarının yüzde 27’e kadar düştüğünü açıklamıştı.

EN SON EKLENENLER