Pir Şanlı: Alevi köylerine cami yapılması, ezan dinletilmesi asimile etmek için

Derviş Cemal Ocağı pirlerinden Hasan Hayri Şanlı, Dersim’de Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulmasına tepki gösterdi. Şanlı, “Alevi köylerine camilerin yapılması ve ezanın dinletilmesi yeni bir şey değil. Karakoldan ezan okunuyordu ama köylere okunmuyordu” diye konuştu.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent), Germisi (Bulgurcular) ve Farac (Akdüven) köylerinde karakollardan ezan okutulmaya devam ediliyor. Köylüler, Alevi yerleşkelerinde bu tür uygulamaların kabul edilemez olduğunu ifade ederken, duruma bir tepki de Derviş Cemal Ocağı Piri Hasan Hayri Şanlı’dan geldi.

“KÖYLÜLER ZORLA DİNLESİN DİYE OKUTULUYOR”

“Alevi köylerine camilerin yapılması ve ezanın dinletilmesi yeni bir şey değil önceden de vardı” diyen Şanlı, “Bizim köyde cami yapmışlardı, camiye bir de hoca tayin etmişlerdi. Hoca çıkıp ezan okuduğu zaman Zeynep Ana, ‘Ula hoca türkü söylüyorsan gel bizim yanımızda söyle’ diyordu. Karakoldan ezan okunuyordu ama köylere okunmuyordu” dedi.

Şanlı şöyle devam etti:

“Yani zorla köylüler dinlesin, kendilerine hoş gelir diyerek insanlara zorla ezan dinletiliyor. Ben bugün kuran okuyorum çünkü mecbur kalıyorum. Bir seferde topluma aşılayamıyorsun o kadar toplumun içine işlemiş ki, anlatamıyorum neden böyle oluyor anlamıyorum. Zaten ezan da dinletildikten sonra tamamen bizi yok etmek istiyorlar. Asimile etmek için çalışıyorlar, yaptılar bile. Mesela cenaze namazı kıldırıyorlar bizim cemevlerinde. Yani cemevlerinde yapılan cenaze namazıyla Sünnilerin bize dayattığı ezan ile arasında bir fark yok” dedi.

Cihan BERK/PİRHA

EN SON EKLENENLER