Sancar: Darbe planının en önemli kavşağındayız

Kobanê Davası’nın kumpas olduğunu belirterek, “HDP’nin demokratik siyaset yapma hakkının ve Kürt halkının siyasette özne olma iddiasını ortadan kaldırma çabasıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Sancar, özellikle HDP’ye ve demokratik siyasete yönelik kuşatmanın devam ettiğine dikkat çekerek, 26 Nisan’da görülecek Kobanê Davası iddianamesini hatırlattı.

İddianamenin tıpkı HDP’ye kapatma davası için açılan iddianame gibi temelsiz olduğunu vurgulayan Sancar, “Her gün yeni bir hamle ile karşılaşıyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. 26 Nisan’da kumpas ve kuşatma davası başlıyor. 6 yıl önce gerçekleşen olaylar ile ilgili hazırlanmış bir iddianame üzerinden bir dava başlayacak” dedi.

HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ BİR İNTİKAM DAVASI

Sancar, “Bu hukuki bir dava değil. Siyasi bir intikam davasıdır. Kapsamlı bir tasfiye operasyonudur. Yıllardır süren darbe planını yeni ve belki de en önemli kavşağıdır. Bir kumpas davası ile karşı karşıyayız” diye ekledi.

“HDP’nin demokratik siyaset yapma hakkının ve Kürt halkının siyasette özne olma iddiasını ortadan kaldırma çabasıdır” diyen Sancar, şöyle devam etti: “Bu kumpas davasının içerisinde hukuk yok, hakikat yok, belge bilgi delil yok. Aynı kapatma davası gibi temelsizdir ve çökmeye mahkumdur bu dava da. HDP’nin demokratik siyaset yapma hakkının ve Kürt halkının siyasette özne olma iddiasını ortadan kaldırma çabasıdır. Bu kumpas davasının içerisinde hukuk yok, hakikat yok, belge bilgi delil yok. Aynı kapatma davası gibi temelsizdir ve çökmeye mahkumdur bu dava da.”

KUŞATMA DALGASININ SON HALKASI: KAPATMA DAVASI

“Biliyorsunuz bize yönelik saldırı ve kuşatma dalgasının son halkasıydı bu kapatma davası” vurgusunda bulunan Sancar, “Bu davada hazırlanan iddianamenin ne kadar çürük, temelsiz, saçma, boş olduğunu söyledik. Nihayet AYM de oy birliği ile bu görüşlerimizin doğruluğunu ortaya koydu. Şimdi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına düşen, bunun düzeltilmesi mümkün olmadığı için bu meseleyi gündemden çıkarmaktır” ifadelerini kullandı.

HDP KARŞISINA SİYASETLE ÇIKAMIYORLAR

Davanın gündemden düşürülmesini isteyen Sancar, “Kobanê davası bir kumpas davası dedik. Bunun başlangıcı 7 Haziran seçimlerinden sonraya denk geliyor” diyerek, AKP’nin sandıktan yenilgi aldığına dikkat çekti.

Sancar, “HDP’nin karşısına siyasetle çıkamıyorlar. Zulümle, baskıyla, yargıyla, polisle sindirmeye çalışıyorlar. Ama nafile. Bu yolda yürüyüşümüz kararlı bir şekilde devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

Davanın yalan üzerine kurulu olduğunu söyleyen Sancar, “Evet yalanlar devam ediyor. Çok sayıda yalan var, bunların hepsi hem bizim kendi çalışmalarımızla hem de bu davada sanık sandalyesine haksızca adaletsizce oturtulan arkadaşlarımızın savunmalarında gözler önüne serilecektir” dedi.

HDP’ye yönelik kapatma davasının da “Terörle Mücadele Şubesi savcıya talimatıyla başlatılmak” istendiğini söyleyen Sancar, şöyle devam etti:

“Biz diyoruz ya kapatma davası iddianamesi de Kobanê davası iddianamesi de savcılar tarafından en azından adil ve yetkin savcılarca hazırlanmamıştır. Bunlar karanlık dehlizlerde çeşitli kumpas oyunları, senaryoları ile hazırlanmış ve savcılara böylece tevdi edilmiştir. Ama bu ülkede vicdanlı insanlar da var. Her şeyden önce bu ülkede hakikat ve adalet mücadelesini yürüten milyonlar var. Bu milyonlar bu kumpası çökertecekler. HDP özelinde yürütülen bu süreci iyi bilmek ve iyi tanımak gerekiyor gerçekten. Bunun tüm toplumsal muhalefete yönelik olduğu açıktır. Bu planın amacının bir rejim değiştirme planını nihayete erdirmek olduğu da açıktır. Kendi tekçi sistemlerine ideolojilerine, otoriter yönetim sistemlerine uygun şartlar yaratmak için en büyük engel mücadele eden milyonlar ve onların iradesi olan HDP’dir. Bu amaçlarına ulaşmak için HDP’yi yollarından çıkarmak yollarını açmak istiyorlar. Başaramayacaklar.”

Sancar, salgın, aşılama ve yoksulluk konularına da değinerek, 128 milyar doların nerede olduğunu da sordu.

İktidarın ırkçı ortağı MHP’nin şefi Devlet Bahçeli’ye de seslenen Sancar, şöyle noktaladı:  “Tek bildiği demokratik siyaseti ve demokrasinin kırıntısını hedef almak. HDP buradadır, Meclis’tedir, alanlardadır, fabrikalardadır, işçinin emekçinin yanındadır. HDP her yerdedir ve her yerde olmaya devam edecektir. Biz buradayız peki 128 milyar dolar nerede. Biz buradayız işte peki kayyımların yolsuzlukla yürüttüğü milyarlar nerede? Gri pasaportla kaçırılan insanlar nerede? HDP burada, HDP halkın içinde peki deprem paraları nerede? Örtülü ödenekteki paralar nerede? Ey küçük ortak bir kere bu soruları ya sor ya cevap ver. Çünkü hepsinin bizatihi ortağı, bu düzenin doğrudan sorumlususun. HDP büyüyor, HDP bütün bu yolsuzlukların hukuksuzlukların hesabının sorulacağı o güzel günlere doğru mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.”

EN SON EKLENENLER