İstanbul’da Şahkulu Sultan Dergahı, lokmalarla öğrenci yurdu yaptırdı

Şahkulu Sultan Dergahı tarafından Alevi yurttaşların lokmaları ile inşa edilen ve bitme aşamasına gelen kız öğrenci yurdunun, gelecek eğitim-öğretim yılında hizmete girmesi hedefleniyor.

İstanbul Kadıköy’e bağlı Merdivenköy’de bulunan Şahkulu Sultan Dergahı’nın projesi olan ve temeli 2012 yılında atılan 350 öğrenci kapasiteli Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu inşa çalışması bitme aşamasına geldi.

Yeni öğretim yılında hizmete girmesi planlanan kız öğrenci yurduna ilişkin PİRHA’ya konuşan Şahkulu Sultan Dergahı Vakfı Genel Sekreteri ve Müdürü Kanber Yıldırım, bir ilk olarak Alevi kurumlarının eğitime yatırım yaptığına dikkat çekerek, “Şahkulu Dergahı öncülüğünde yapılan bu yurt Alevilerin lokmasıyla, mum paralarından, can yemeklerinden , bağışlardan biriken lokmaların olumlu bir yere değerlendirilmesiyle oldu. Bu Türkiye’de bir ilk. Alevi kurumlarının ilk defa eğitime yatırım yapıyor olmaları çok geç kalınmışlığın bir göstergesidir” dedi.

“İNŞASI 9 YIL SÜRDÜ”

Yakacık’taki Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu’nun inşa sürecine dair bilgi veren Yıldırım, “Dernek olan Şahkulu Sultan Eğitim Kültür Derneği, daha sonra vakfa dönüştürüldü. 80’li yıllarda kurulan derneğin, 2000’li yıllardan günümüze kadar belirli bir birikimi vardı. Bu birikimleri değerlendirme konusunda 2008-2009’da genel kurullarda yoğun toplantılar yapıldı. Toplantıların değerlendirmeleri ve çoğunluğun kararıyla eğitim alanında yatırım yapılmasına, merkezi bir kız yurdu yapılmasına karar verildi. 2009’dan 2012’ye kadar araştırmalar, değerlendirmeler, projeler yapıldı. 2012’de yurdun temeli atıldı ve yaklaşık 9 yıldır inşası devam ediyor” dedi. 

“ALEVİ KURUMLARI EĞİTİME YATIRIMDA GEÇ KALDI”

“Alevi kurumlarının ilk defa eğitime yatırım yapıyor olmaları çok geç kalınmışlığın bir göstergesidir” eleştirisinde bulunan Yıldırım, yurdun Alevilerin lokmasıyla, mum paralarından, can yemeklerinden , bağışlardan biriken lokmalarla inşa edildiğini söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

“İnşaat alanının arsasını Kartal Belediyesi verdi. İnşaat alanı Kartal sınırları içerisindeki Yakacık’tadır. Belediyeyle imzalanan protokol sonucunda yurdun yapımı bittikten sonra 30 yıllığına işletmesini Şahkulu Dergahı yapacak, bu süre içerisinde de olumlu sonuçlanırsa, yeni bir protokol devamı anlamında gerçekleştirilecek. Dergahın bütçesinde biriken ve biriktirilmeye devam eden paraların hepsi buralarda yurdun inşasında kullanıldı. Şahkulu Dergahı öncülüğünde yapılan bu yurt Alevilerin lokmasıyla, mum paralarından, can yemeklerinden, bağışlardan biriken paraların olumlu bir yere değerlendirilmesiyle oldu. Bu Türkiye’de bir ilk. Alevi kurumlarının ilk defa eğitime yatırım yapıyor olmaları çok geç kalınmışlığın bir göstergesidir. Türkiye’nin eğitim sisteminde herkesin de bildiği gibi bozukluk var ve bu eğitim sistemiyle yetişen kuşakların ne sıkıntılar çektiğini bütün Alevi camiası olarak dillendiriyoruz ama bir türlü eğitim konusunda somut adımlar atılmamıştır. Bu yönden Şahkulu Dergahı bir ilki gerçekleştirmiştir.”

“350 KİŞİLİK YURTTA BİRÇOK AKTİVİTE ALANI OLACAK”

Yıldırım, inşa edilen yurtta bilgisayar salonundan kütüphaneye, konferans salonundan yemekhaneye birçok sosyal aktivite alanları olduğu bilgisini paylaşarak, “Çok modern bir yurt oldu. Odalar 4’er kişilik konaklanma şeklinde dizayn edildi. Aynı şekilde odalarda 4’er ranza, masa, sandalye, bilgisayar var. Odaların içinde lavabo-banyosu müstakil, beş yıldızlı oteller gibi, o konforda. Ayriyeten binanın içerisinde bilgisayar salonu, konferans salonu, kütüphane ve yemekhane mevcut. Bunun yanında her katta engelliler için dizayn edilmiş büyük bir oda bulunuyor. 350 öğrenci kapasiteli bir yurt toplam kapalı alanı 12 bin m2’dir. Yurdun 4 katı öğrenci yatakhanelerinin koğuşlarına ayrılmıştır” dedi.

“YURDUN TAMAMLANMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATTIK”

Yurdu gelecek eğitim yılında hizmete sunmayı amaçladıklarını dile getiren Yıldırım, eksiklerin bir an önce tamamlanması için kampanya başlattıkları sözlerine ekledi.

Yıldırım, “Hem olanaklar hem de bu pandemi süreci birçok şeyi engelliyor. Bizim de dergahta gelirlerimiz oldukça sınırlı hale geldi. Ayrıca devlete ayda 13 bin 500 TL kira ödüyoruz. Personellerimizin maaşlarını ödemede sorunlar yaşıyoruz. Yurdun bir an önce bitmesi için bir kampanya başlattık. Sponsor olanların isimleri odalara verilecek, 20 bin veya üzeri gibi katkı sunanlara, kendilerinin ya da yakınlarının isimlerini odalara vereceğiz. Bu kampanya ilgi görmeye başladı. Gidişat iyi olursa önümüzdeki eğitim yılına yetiştiririz diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

 “ALEVİ KURUMLARI ARASINDAKİ DAYANIŞMA EKSİK KALDI”

Tamamlanmak üzere olan yurt projesinde en büyük eksikliğin Alevi kurumları arasındaki dayanışmanın zayıf olduğuna vurgu yapan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Bu projeye Alevi dergahlarının birlikte katkı sunarak yapmasını gönülden isterdim. Böyle bir şey olmuş olsaydı belki şimdiye çoktan bitmiş olacaktı. Bir de gelecek kuşaklara aktarabileceğimiz dayanışma anlayışı çok önemli. Bu anlayış çerçevesinde kuşaklar, ‘Alevi kurumları bir araya gelebiliyormuş, böyle somut, değerli, kıymetli, önemli misyonlar üstüne binen bir kurum yaratabiliyorlarmış’ anlayışı aktarılmış olsa, ilerde buna benzer örnekler yaşayabilirdik. Bu yanı biraz eksik. Alevi kurumlarına çağrım; gelin hiç değilse birer oda tahsisini sizler yapın, birer oda katkılar sunun ve el birliğiyle bitirmiş olalım. Gelecek kuşaklara da bu dayanışma anlayışını göstermiş olalım” diyerek çağrıda bulundu.

Pınar AKYÜZ – Ersin ÖZGÜL / İSTANBUL

EN SON EKLENENLER