Kete: Ezan, Aleviler üzerinde yoğun bir baskı aracı haline getirilmiştir

Can TV’de Diren Keser’in sunduğu ‘Hak Yolu’ programında ‘Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulması’ konuşuldu. Şeyh Çoban Ocağı Pirlerinden Zeynel Kete, “Ezan, insanların bir araya gelmesinin bir aracıdır. İslamiyet’teki bu aracı bir başka inancın yok edici silahı haline getirmek veya bir başka toplumun tahakküm haline getirmek aslında temelinde o değere karşı bir ihanettir” dedi.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent) köyüne Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan’ın bir süre önce yaptığı ziyaretin ardından köyde ezan okutulmaya başlanmasına köylüler ve Aleviler dışında farklı inanç temsilcileri de tepki gösterdi.

Mazgirt ilçesine bağlı Muxundi (Darıkent) köyünün ardından Germisi (Bulgurcular), Farac (Akdüven) köylerinde de ezan okutulmaya devam ediyor.

Şeyh Çoban Ocağı Pirlerinden Zeynel Kete, Diren Keser’in sunduğu Can TV’de ‘Hak Yolu’ programına katıldı. Programda ‘Alevi köylerinde karakollardan ezan okutulması’ konuşuldu.

Zeynel Kete, ”Ezan Alevilerin psikolojik aracı, yok edici aracı haline getirilmiştir. Ezan ötekileştirici bir araç haline getirildiğinden bir nefret suçu da işlenmiştir ve bu toplumun kültürel dokusuna karşı da bir asimilasyon aracı haline getirilmiştir” dedi.

“İNANÇLARIN TELİF HAKLARI BELLİ BİR İKTİDARA VERİLEMEZ”

Karakollardan ezan okutulmasını değerlendiren Zeynel Kete, “Dinler, inançlar, diller uygarlık tarihi içerisinde insanların ortak değerleridir herhangi birisinin tasavvufunda değildir, onun telif hakları alınamaz. İnançların telif hakları belli bir ulusa, belli bir etnik yapıya, belli bir iktidara verilemez çünkü bütün inançlar insanların ortak değerleridir. Bütün dinlerde kendi erkânlarını, ritüellerini yürütürken mutlaka bir uyarıcıları vardır. Çanı vardır, ezanı vardır, bağlaması vardır uyarıcısı olmadan olmuyor bütün inançlarda vardır. Son derece masumdur insanları Hakk’a, birliğe davet ediyor yani demokratik özünde düşünüldüğünde insanların bir araya gelmesinin bir aracıdır. İslamiyet’teki bu aracı bir başka inancın yok edici silahı haline getirmek veya bir başka toplumun tahakküm haline getirmek aslında temelinde o değere karşı bir ihanettir. Bu yönüyle yapılan Alevilerden önce İslamiyet hakikati dibe vurmuştur ezan üzerinden. Ezan Alevilerin psikolojik aracı, yok edici aracı şiddet aracı haline getirilmiştir. Bu yönüyle de aslında bir ötekileştirici bir araç haline getirildiğinden bir nefret suçu da işlenmiştir ve bu toplumun kültürel dokusuna karşı da bir asimilasyon aracı haline getirilmiştir” dedi.

“YAPILAN SON DERECE TEHLİKELİDİR”

Ezanın kendi hakikatinden uzaklaştırılıp sıradan bir söze, bir tahakküm aracına dönüştürüldüğünü vurgulayan Kete, şöyle devam etti:

“Eğer ezan feci zihniyetler tarafından iktidar haline gelirse ezanın içerisindeki hakikat biter, ezan bir çiğ söze dönüşür. Buna da öncelikli olarak İslamiyet’in içerisindeki bu hakikati yaşayan demokratik kesimin İslamiyet’i iktidara alet etmeyen bu ahlaki damarı benimseyen ibadet edenlerin buna karşı gelmesi lazım. Hiç düşünebilir misiniz Alevilerde bağlama, deyişler bir başka dini inancın tahakküm aracı olabilir mi? Bu yönüyle de düşünüldüğünde yapılan son derece tehlikelidir ve Aleviler üzerinde yoğun bir baskı aracı haline getirilmiştir” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER