Uluslararası toplumdan HDP ile dayanışma mesajı: Kobanê Davası’nın takipçisiyiz

Avrupalı siyasi parti başkanları AP Kürt Dostluk Grubu Koordinasyonu 21 Nisan günü yaptıkları çağrıya dayanarak, HDP Avrupa Temsilciliği’nin geliştirmiş olduğu uluslararası kampanya kapsamında birçok siyasi parti, parti yöneticisi, değişik düzeyde parlamenterlerinde aralarında bulunduğu dayanışma eylem ve açıklamalarda bulundu. Yapılan eylem ve açıklamalarda Kobanê direnişi ve HDP’nin yanında oldukları açıklandı.

Avusturalya, Malezya, Filipin, Yunanistan, Almanya, Belçika, Hollanda, Luxemburg, Danimarka, İsveç, Fransa, İtalya, Avusturya, Finlandiya, İngiltere, İskoçya, İspanya’nın Bask, Katalan ve Galisya bölgeleri, Norveç, İskoçya, ABD gibi ülkelerde birçok siyasi parti temsilcisi ve parlamenteri Kobanê davası kapsamında yargılananlar ile dayanışmasını değişik eylemler ile açıkladılar.

Twitter’da yapılan kampanya kapsamında Kobanê’yi savun ve HDP ile dayanışma (#SolidarityWithHDP #DefendKobanê) hashtagleri kullanıldı. Uluslararası düzeyde kullanılan bu hashtagler ile yapılan paylaşımların bazıları şöyle:

İSVEÇ

İsveç Sol Parti ülke genelinde yoğun bir dayanışma gösterdi. İsveç Sol Parti başkanı Nooshi Dadgostar ve Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling başta olmak üzere bir çok vekil ve yönetici HDP ile dayanışma gösteren paylaşımda bulundu. Upsala kenti Sol Parti teşkilatının değişik üyeleri ise yayınladıkları video mesajında, “HDP’yi desteklemek, Türkiye demokrasisini desteklemektir. Kobanê direnişçilerini desteklemek, insanlığı desteklemektir” vurgusunu yaptı. Sol Parti vekili ve parlamento İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson ise “Kobanê davası bir utanç davasıdır” yazdığı mesajında tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasına ve herkesi HDP için dayanışmaya çağırdı.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde: İsveç, HDP önceki dönem eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ da dahil olmak üzere HDP temsilcilerine yönelik davayı yakından takip ediyor. Seçilmiş yetkililerin demokratik görevlerini yerine getirebilmeleri çok önemlidir. Elçiliğimiz duruşmayı mahkeme salonundan takip etmektedir. 

Ankara’daki davayı izlemeye giden Avrupa Parlamento üyesi Evin İncir’in üyesi olduğu İsveç Sosyal Demokrat Parti Stockholm’ün bölge belediye başkanı olan Kadir Kasırga sosyal medyada, HDP ile dayanışma içerisinde olduklarını vurguladığı yaptığı açıklamada “haksızlıklara ve baskılara karşı HDP’nin yanındayız” dedi.

İsveç Parlamentosu bağımsız vekili Amineh Kakabaveh paylaşımında, HDP ile dayanışmaya çağırarak, tüm siyasi tutsakların özgür bırakılmasını istedi.

İSPANYA

İspanya Bask ülkesinden parlamenter Íñigo Martínez Zatón: Bugün, Türkiye’nin ana muhalefet partilerinden biri olan ve 1000’den fazla üyesi tutuklu bulunan HDP’lilerin davası başlıyor. Bu, AB’nin dış sınırını taşerona verdiğimiz Türkiye. Utanç!

HOLLANDA

Hollanda Sosyalist Parti parlamenteri Tiny Kox ve parti üyeleri tarafında Lahey’deki Türk Büyükelçiliği önündeki “Özgür HDP” gösterisine düzenledi. Türkiye’de Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da bulunduğu 108 siyasetçi ile dayanışmasını gösterdi. Eylemde yargılanan 108 siyasetçiye atfen mumlar ile “108” şekli çizildi.

Hollanda Parlamentosu İşçi Parti üyesi Kati Piri: Bugün Türkiye’de 108 HDP’li siyasetçi ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya. Kobanê Davası, ülkenin üçüncü büyük partisini hedef alan bir başka girişim. HDP ile dayanışma içerisindeyiz.

ALMANYA

İktidar siyasi fikirleri kriminalleştirerek demokrasinin temellerine müdahale ediyor

Almanya’da başta Sol Parti yönetimi, Yeşiller yönetimi ve Sosyal Demokrat Parti yönetimi olmak üzere, bu partilerden birçok federal ve eyalet parlamenteri yaptıkları açıklamalar ile HDP ile dayanışma göstererek, Kobanê direnişini sahiplendiklerini deklare ettiler.

‘BU TAM BİR ŞOV DURUŞMASIDIR’

Die Linke Eşbaşkanı Susanne Hennig-Wellsow: HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi hakkında başlatılan Kobanê Davası tam bir şov duruşmasıdır. Alman Federal Hükümeti mevcut isteksizliği ile demokratik muhalefeti tekrar bıçakladığını gayet biliyor.

Almanya Federal Hükümeti İnsan Hakları Komiseri Bärbel Kofler: Türk makamlarının, HDP ve üyelerine yönelik uluslararası boyutta defalarca eleştirilen sert tutumu, bugün Ankara’da başlayacak yargılama ile 2014 yılındaki Kobanê gösterileri bağlamındaki trajik olayların aydınlatılmasını şüpheli hale getirmektedir. Siyasi fikirleri kriminalleştirmeye çalışanlar demokrasinin temeline müdahale etmektedirler. Dava sürecini yakından takip edeceğiz, hukuk devleti standartlarına uyulmasını bekliyoruz. Bilhassa da Demirtaş’ın anlaşılması güç yeni iddianamelerle yargılanması yerine AİHM kararı doğrultusunda serbest bırakılması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyorum.

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth: Selahattin Demirtaş dahil muhalefetin yüzden fazla üyesinin davası bugün başladı. Demirtaş 4 yıldan uzun süredir cezaevinde. AİHM onun bırakılması kararı verdi. Türkiye bir Avrupa Konseyi üyesi olarak bu karara derhal uymalıdır. 

DANİMARKA

Danimarka Parlamentosu Kızıl-Yeşil İttifak (Red-Green Alliance – Endellisten) grubunun 13 üyesi ise HDP ile dayanışma mesajları yayınladı. Partinin dış ilişki sorumlusu Søren Søndergaard paylaştığı fotoğrafta, yüzlerini, kağıda yarım basılmış olan Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafı ile yan yana tutan Kızıl- Yeşil İttifak parlamento grubu üyeleri sıra dışı bir destek eylemi düzenleyerek, Demirtaş ve HDP ile dayanışma gösterdi.

Danimarka Bağımsız Yeşiller (Frie Grønne) Parlamenteri Uffe Elbaek: Bugün Türk mahkemesinde yaşananlar sadece HDP’ye yönelik bir değil, temel demokratik değerlere de saldırıydı. Yazıklar olsun sana Erdoğan. Tüm kalbimle HDP ile dayanışma içindeyim. Ve bir şey daha var: Hepimiz Kobanê’yi savunmalıyız.

FİNLANDİYA

Finlandiya Parlamentosu Sol İttifak üyesi Paavo Arhinmäki: Türkiye, uluslararası protestolara rağmen Kürtlerin desteklediği HDP aleyhine dava açtı. HDP, Türk parlamentosundaki en büyük ikinci muhalefet partisi. Türkiye’de sistematik bir baskı ile karşı karşıya olan HDP ile dayanışma içindeyim.

BELÇİKA

Ecolo Partisi’nin Belçika Federal Parlamento üyesi Samuel Cogolati: HDP’nin seçilmiş yetkilileri aleyhindeki dava bugün Ankara’da başlıyor. Demokrasinin muhalefete ve çoğulculuğa ihtiyacı var.

LUXEMBOURG

Lüksemburg Sol Parti (Dei Link) vekili David Wagner ile parti yöneticisi Natalie Oberweis: Erdoğan’ın otoriter ve baskın rejiminin gölgesinde bugün Türkiye’de HDP liderlerine karşı siyasi bir dava sürüyor. Sol Parti olarak baskı altında olan muhalefetle en güçlü duygularımla dayanışmamızı ifade ediyoruz.

YUNANİSTAN

Yunanistan’da ise SYRIZA – İlerici İttifakı: Türkiye ve Avrupa’nın demokratik ve ilerici vatandaşlarının ve aynı zamanda Avrupa Solu Partisi, Avrupa Sosyalistleri Partisi, Avrupa Yeşiller Partisi ve Avrupa Özgürlüğü gibi bir dizi Avrupa siyasi gücünün seslerine katılıyoruz. HDP ve Türkiye’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, kadın ve erkeklerin siyasi ve sosyal hakları için mücadele tüm ilerici, demokratik güçleri için dayanışma ve desteğimizi ifade ediyoruz.

FRANSA

Boyun Eğmeyen Fransa lideri Jean-Luc Mélenchon: Bugün ‘Kobanê davası’ başlıyor. HDP’li 108 seçilmiş Erdoğan tarafından “DAİŞ’e karşı ayaklanma çağrısı yaptıkları için terörizmle suçlanıyor.”

Fransa’dan La République en Marche ! (LREM) milletvekili Sonia Krimi paylaşımında: HDP’ye desteğimi ifade etmek istiyorum. Ve birkaç yıldır mağdur oldukları tehdit, asılsız suçlama ve keyfi hapis cezalarını şiddetle kınıyorum” diye yazdı.

İTALYA

İtalya’da gerçekleşen bir çok eylemde HDP ile dayanışma gösterildi. Roma sekizinci Bölge Belediye Başkanı Amedeo Ciaccheri ve Belediye Meclis üyeleri, gerçekleştirmiş oldukları eylem görüntüsünü paylaşarak, “Halkların ögürlüğü ve, demokrasinin geleceği için harekete geçelim” mesajını verdi.

Sinistra Italiana, Demokrat Parti, Komünist Yeniden Kuruluş Partisi (Partito della Rifondazione Comunista, PRC) yayınladıkları mesajlarda, Kobanê direnişi sahiplendikleri ve HDP ile dayanışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

İSVİÇRE

İsviçre Yeşiller Partisi: HDP ile dayanışma içindeyiz.

Yeşiller vekili Nicolas Walder: HDP’yi savunmak gerekiyor.

Cenevre’de ise Yeşiller Partisi vekili Stéfanie Prezioso çağrısı gerçekleşen eylemde, Sosyalist Parti vekilleri Carlo Sommaruga ve Laurance Fehlmann Rielle başta olmak üzere bazı federal ve kanton parlamenterleri katılım sağlayarak, HDP ile dayanışmasını sürdüreceklerini ifade ettiler.

BİRLEŞİK KRALLIK

Birleşik Krallık’tan İşçi Partisi Milletvekili Feryal Clark: Adaletsiz ve antidemokratik Kobanê Davasında yargılanan tüm muhalif milletvekilleriyle dayanışma içindeyim. Birleşik Krallık, Türkiye’nin insan haklarına, ifade özgürlüğüne ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermemesi konusunda daha fazlasını yapmalıdır.

AVUSTRALYA

Avusturalya Parlamentosunda Yeşiller üyesi David Shoebridge: Kobanê Davasının hukuk ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu dava göstermeliktir.

Avustralya Sosyalist İttifak (Socialist Alliance) MYK üyesi Alex Bainbridge’den videolo mesaj: Avusturalya’da HDP ile dayanışmayı sürdürüp, daha farklı neler yapabilecekleri üzerinde duruyoruz.

AVRUPA PARLAMENTOSU ÜYELERİ: KOBANÊ DAVASINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) birçok üyesi yaptıkları açıklamalar ile Kobanê Davası’na tepki göstererek, HDP’nin yanında olduklarını belirttiler.

AP Yeşiller üyesi, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Sergey Lagodinsky; Kobanê davası ile “şiddete karşı protesto edenler yargılanıyor” dediği mesajında, tüm siyasi tutsaklara özgürlük talep etti.

AP Sosyal Demokratlar (SDGrubu Başkanı İspanyol Iratxe Garcia Perez ile Avusturyalı Andreas Schieder HDP ile dayanışmalarını sürdüreceklerini vurguladı. Kobanê protestoları sırasında yaşanan şiddet olaylarından seçilmiş HDP’li yetkilileri sorumlu tutmak bir demokraside kabul edilemez. Avrupa Parlamentosu, bu hukukun üstünlüğü ihlaline kesin olarak karşı durduklarını vurguladı.

Sosyal Demokratlar (SDGrubu üyesi ve AP Türkiye Raportörü İspanyol Nacho Sánchez Amor: HDP’nin önde gelen üyeleri ve eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişiye karşı bugün başlayan Kobanê Davasını AP’den birçok kişiyle birlikte yakından takip ediyoruz. Meşru, demokratik muhalefeti kriminalize etmek doğru bir yol değildir. 

AP bağımsız üyesi Katalan Carles Puigdemont: “Kobanê’de İslam Devleti mağlup edildiği için Erdoğan’ın otokrasisi tarafından mahkemeye çıkarılan Kürt halkıyla ve HDP’nin 108 üyesiyle dayanışma içerisindeyiz. İspanyol Hükümeti, Türk yetkililerle suç ortaklığı yaptığı için kendisinden utanmalıdır.”

AP Sosyal Demokratlar (SD) gurubu üyesi Fransız Sosyalist parlamenteri Sylvie Guillaume: 26 Nisan Pazartesi günü Türkiye’de Kobanê davası başlıyor. 2014 yılında Kobanê kentini desteklemek için yapılan bir gösteri çağrısı üzerine Halkın Demokratik Partisi HDP’nin 108 üyesi terör suçları işlemekle suçlanıyor. Tüm kalbimiz ile HDP yanındayız.

AP Kıbrıs Sosyal Demokrat EDEK üyesi Demetris Papadakis: Türkiye, 2014 Kobanê protestoları için HDP’nin önde gelen temsilcilerinin yargılanmasına bugün başlıyor. Bu sistematik baskı karşısında HDP ile dayanışma içindeyiz ve Erdoğan’ın Kobanê direnişini kriminalize etme politikasına karşı çıkıyoruz.

AP Sol Grubun Basklı üyesi Pernando Barrena: Türk devletinin bugün 108 HDP üyesi aleyhinde açtığı makro davayı şiddetle kınıyoruz. Türk hükümeti, gücünü tehlikeye atabilecek her türlü gücü geçersiz kılmak için elindeki tüm araçları kullanıyor!

AP Yeşiller Grubu France – Europe Écologie üyesi Claude Gruffat: Bugün 100’den fazla seçilmiş HDP’li yetkilinin DAİŞ’e karşı direnen Kürtleri desteklemek için gösteri çağrısı yaptıktan sonra terörle suçlandığı Kobanê davası başlıyor. HDP’ye tüm desteğim ifade ediyorum.

Avrupa Parlamentosu Sol Grubu: Avrupa Parlamentosu’nda Sol milletvekilleri bugün, otoriter Türk rejimi tarafından yargılanan tüm HDP üyelerine desteğimizi bir kez daha teyit ettiler. Bir çoğu ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir. Bu göstermelik mahkemeyi hemen sonlandırın!

AVRUPA PARTİLERİ VE AVRUPA GENÇLİK ÖRGÜTLERİNİN AÇIKLAMALARI

Avrupa Sol Parti (European Left): Bugün Kobanê Davası’nın başlangıcı oldu. Bu, Türkiye’de sessiz kalamayacağımız hukukun üstünlüğünün doğrudan ihlalidir. Türkiye’nin demokratik biçimlerle bağdaşmayan değerlere çekilmesi dikkatimizi çekiyor.

Avrupa Özgür İttifakı (EFA): 108 tutukluya ilişkin ana davası devam ederken bugün HDP’nin yanındayız. Avrupa Parlamentosu’nun dışında sosyal açıdan mesafeli bir destek toplantısı gerçekleşti. Özgür ve sınırsız muhalefet olmadan demokrasi var olamaz.

Genç Avrupa Yeşiller Federasyonu – FYEG: Bugün Türkiye’de Kobanê Davası başlıyor. Eski HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve genç, yeşil dostumuz Özgür Cihan Erdal’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 sanık yargılanıyor. Duruşmayı yakından takip ediyoruz.

Avrupa Özgür İttifak Gençliği (EFA-Y): Türkiye’nin 108 üye aleyhindeki ana davasını kınamak için bugün Brüksel’deki eyleme birkaç milletvekili ile birlikte katıldık. AB Erdoğan’la otururken biz Kürt dostlarımızla yan yana duruyoruz. Onlarla dayanışma içindeyiz!

HDP AVRUPA TEMSİLCİLİĞİ: ERDOĞAN REJİMİ İNSANLIK DEĞERLERİNİ KORUYANLAR TARAFINDAN BUGÜN YARGILANDI

Uluslararası eylemlere çağrı yapan HDP Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen ise, yapılan eylem ve yayınlanan mesajlara ilişkin şunları belirtti: “17 Mart’tan bu yana HDP’ye yönelik yürütülen kapatma davası başta olmak üzeri, diğer birçok konuda uluslararası düzeyde önemli bir dayanışma gösterildi. Bunun sonucunda ise Kobanê davası gelişti. Aslında bugün Kobanê davasını oluşturan Erdoğan rejimi insanlık değerlerini koruyan birçok kesim tarafından yargılandı. Uluslararası dayanışma ve sahiplenmeye baktığımızda, Erdoğan rejimi bir kez daha mahkum edildi. Direnenlerin daima kazanacağı vurgusu bir kez daha ifade edildi.

HDP Avrupa Temsilciliği olarak tüm dostlarımız için paylaştığımız şu mesajı bir kez daha aktarmak istiyoruz. Erdoğan rejimine baktığımızda Hanna Arendt haklı, ‘radikal kötülük var ama radikal iyilik yok. Radikal kötülük her zaman, radikal bir iyilik istendiğinde ortaya çıkar.’ Kobanê direnişi de, o direnişe sahip çıkanlar da, HDP’de ortaya çıkarmış olduğu iyilik karşısında bir kötülük rejimi hakim olmak istiyor ama bu kötülük yenilmeye mahkumdur. Bugünün özeti de budur.”

EN SON EKLENENLER