Amazonlar artık hapsettiğinden fazla karbondioksit salıyor

Araştırmaya göre, Amazonlar son 10 yıldır bünyesinde hapsettiğinden çok daha fazla karbondioksiti atmosfere salmaya başladı. 2010-2019 yılları arasında yapılan incelemeler sonucunda Amazonların bu süreçte 4,45 milyar ton karbondioksit (CO2) saldığı tespit edildi.

İncelenen 10 yıllık süreçte Amazon Ormanları’nın stokladığı CO2 miktarı ise sadece 3 milyar 780 milyon tondu. Yani dünyadaki balta girmemiş ormanların beşte üçünü barındıran Amazonlar, hapsettiği karbondioksitin yüzde 18 daha fazlasını atmosfere salıyor.

Ormanların dünya üzerindeki karbondioksitin dörtte birinden fazlasını hapsettiğine dikkat çeken araştırmacılar, son verilerin bu durumun tersine döndüğünün işareti olduğunu vurguluyor.

Amazonların karbondioksit salınımlarındaki payının artmasında ormanlık alanların yok edilmesinin etkisi büyük. Ormanlarda yaşanan yıkımın karbondioksit salınımlarındaki artışın dörtte üçünden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Küresel ısınmaya neden olan sera etkili gazların azaltılmasında ormanların önemli oldukça büyük. Son araştırma, artık bu dengenin tersine dönmeye başladığını ve ormanların bu rolünü oynamaktan uzak olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya konu olan Amazon ormanlarındaki yıkım özellikle Jair Bolsonaro’nun Brezilya’da göreve geldiği günden bu yana daha da arttı. Araştırmaya göre, 2019 yılında Brezilya’daki Amazon ormanlarında 3,9 milyon hektarlık ormanlık alan yok oldu. Bu ise 2017 ve 2018 yıllarına oranla 4 katlık bir artış demek.

EN SON EKLENENLER