Talibanlar Afganistan’ın ikinci büyük barajını ele geçirdi

Talibanlar, ülkenin güneyindeki Kandahar vilayetinde bulunan ülken en büyük ikinci barajı Dahla’yı aylarca süren şiddetli çatışmalar sonucunda ele geçirdi. Bu bilgi Talibanlar ve yerel yetkililer tarafından doğrulandı.

Dahla barajı, geniş kanal ağları vasıtasıyla tarım arazilerini suladığı gibi vilayetin başkenti Kandahar kentinin suyunu da karşılıyor.

Komşu Arğandab ilçesi kaymakamı Haci Gulbuddin, barajın Talibanların eline geçtiğini söylerken, “Güvenlik güçlerimiz takviye istedi ama geri almayı başaramadı” dedi.

Dahla barajı bundan 70 yıl önce ABD tarafından inşa edildi. 2019 yılında Asya Kalkınma Bankası, baraj rezervini büyütmek amacıyla 350 milyon dolar kredi verdi.

Son altı ah içerisinde baraj etrafındaki ilçelerde yoğun çatışmalar yaşandı. Nisan ayında Afgan makamları, alanın güvenliğinin sağlandığını açıklamışlardı.

Helmand vilayetinde de Talibanların hükümet güçlerine karşı geniş bir operasyonundan dolayı binlerce kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Amerikan uçakları bu saldırıyı geri püskürtmek için Afgan güçlerine havadan destek veriyor. Bununla birlikte Talibanlarla ABD arasında yapılan anlaşma kapsamında yabancı güçlerin geri çekilme süreci de devam ediyor.

EN SON EKLENENLER