‘Antalya’da Alevi canlarla istediğimiz düzeyde ilişki geliştiremedik’

AKD Antalya Şubesi örgütlenmeden sorumlu başkan yardımcısı Niyazi Üçgül, pandemi öncesi bir hareketlilik yakaladıklarını ancak pandemi ile birlikte evlere kapandıklarını söyledi. Üçgül, Alevi kurumları olarak Alevi yurttaşlara ulaşmada eksiklik yaşadıklarının altını çizdi.

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Antalya Şube örgütlenmeden sorumlu başkan yardımcısı Niyazi Üçgül ile Antalya Şube’nin pandemi sürecindeki faaliyetlerini konuştuk.

“SADECE ALEVİ SORUNLARINI DEĞİL, GÜNCEL SORUNLARA İLİŞKİN ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRDİK”

PİRHA: AKD ve faaliyetlerine dair bilgi verir misiniz?

NİYAZİ ÜÇGÜL: 2014 yılında genel kurulda göreve gelmiş Yönetim Kurulu olarak örgütlenme çalışmaları bizim önceliğimiz oldu. Bu nedenle Antalya’da Alevi yerleşimlerinin olduğu bölgelerde toplantılar adına örgütlenme çalışmaları yaptık. Ardından cemevi içeresinde sadece Alevi sorunlarını değil, güncel sorunlarını dile getiren hem kurum başkanları hem de akademisyen dostlarımızla birlikte kültürel faaliyetlerde bulunduk.

EMRE SALTUK VE HAKAN YEŞİLYURT CANIMIZ ADINA FUTBOL TURNUVALARI DÜZENLEDİK

Özellikle ‘gençlerimizi önemsiyoruz’ sloganıyla yola çıkarak gençlerimizin Antalya’da bulunan yöre dernekleri ve Alevi kurumlarının katıldığı ve her yıl bir dostumuza örneğin Hakk’a yürüyen Emre Saltuk canımız, Hakan Yeşilyurt canımız adına futbol turnuvaları düzenledik. Bu turnuvalarda yaklaşık 250- 300 canımızı aynı ortamda buluşturarak bunlar arasında bir sosyal iletişim oluşturduk. Aynı zamanda bir araya gelen canlarımızı üye yaptık. Sosyal anlamda ‘uyuşturucuya hayır’, ‘kadına şiddete hayır’ gibi günümüzün yaralarına parmak basacak konuları da içerecek faaliyetlerle gençlerimizin bu yönlü eğitim amaçlı iyileştirmelerini sağlayacak çalışmalar yaptık.

BELEDİYE MECLİS ONAYI İLE ZEYTİN KÖYDEKİ YENİ CEMEVİMİZE KAVUŞACAĞIZ

1 ay gibi bir zaman içeresinde Muratpaşa Belediyesi’nin meclis onayı ile geçen Zeytinköy‘de bulunan kurumda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Oradaki önceliğimiz gençlerimize, kadınlarımıza yönelik çalışmalar olmakla birlikte aynı zamanda o bölgenin bir Abdal yerleşim bölgesi ve Alevi canlarımızın yüksek olduğu bir bölge olması dolayısıyla burada yeni bir örgütlenme modeli üzerinde çalışacağız.

“PANDEMİDEN DOLAYI BİRÇOK ETKİNLİĞİMİZİ İPTAL ETMEK ZORUNDA KALDIK”

AKD olarak pandemi sürecindeki yürüttüğünüz faaliyetlerle ilgili neler söylemek istersiniz?

Pandemiye gelecek olursak, pandemi döneminde Aleviler de evlere kapandı. Alevi kurumları, tabanına yeterli derecede hizmet sunamadı. Bu zorlu süreçte dernek tabanımız ile birlikte yaptığımız etkinlikleri gerçekleştiremedik. Önceki yıl geleneksel olarak tüm Alevi kurumları ve yöre dernekleriyle yaptığımız Hıdırellez etkinliğimizi planlarken Mart ayında başlayan yasaklar ile bu etkinliğimizi iptal etmek zorunda kaldık.

Aynı şekilde geleneksel olarak yapılan Abdal Musa etkinlikleri, Sivas anması, Burdur Yeşilova Niyazi Baba anma etkinlikleri, Isparta Uluğbey Veli Baba anma etkinliği, Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri, Maraş ve Çorum anmalarımız, muharrem oruçlarımız, cemlerimiz ve aşure etkinliklerimizde tabanımızla buluşamadık.

Bu zor dönemde üyelerimize kısmi olarak ulaşmaya çalıştık. Özellikle ilk yasaklarla birlikte yaşlı üyelerimize ulaşarak ihtiyaçlarını karşılama yönünde girişimlerimiz oldu. Bize ulaşan ve durumlarını bildiğimiz canların yanında olmaya çalıştık. Gerek yönetim kurulu üyelerimizin şahsi destekleri ve derneğimizin bütçesi ile üyelerimize temel gıda maddesi desteklerimiz oldu. Kira yardımı yaptığımız canlarımız oldu. Bu süreçleri veren elin, alan eli görmediği bir şiarla yürüttük.

BU ZOR DÖNEMDE CANLARIMIZIN TALEPLERİNE CEVAP OLMAYA ÇALIŞTIK

Bu dönemde ayrıca iş ihtiyacı olan canlarımızın taleplerine cevap vermeye çalıştık. Bize gelen iş ilanlarını canlarınızla paylaşarak yönlendirmeler yaptık. Muratpaşa Belediyesinin pandemi nedeni ile tablet ihtiyacı olan çocuklarımıza destek vermek amacı ile sivil toplum kuruluşları ile yaptığı yardımlaşmaya katıldık. Sık sık canlarımıza mesaj ile ulaşarak bu zor dönemlerin geçeceğini, maske ve mesafe kurallarına uyulması gerektiği ile ilgili paylaşımlarımız oldu. Canlarımızdan uzak olunca biz tabii ki yeteri kadar hizmet üretemedik. Cem yapamadık, aidat ve bağış gelirlerimizde ciddi azalmalar oldu.

CEMAL CEMALE GELEMEDİĞİMİZ ZOR BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ

Bizler cemal cemale gelince birbirimizi daha iyi anlayan insanlarız. Cemal cemale gelemediğimiz zor bir süreç yaşıyoruz. En kısa zamanda pandemi sürecinin geride kalacağı ve meydanlarda halaylarla coşacağımız ve cemal cemale geleceğimiz günlerimizin gelmesi temennisini diliyorum.

“ANTALYADA ALEVİ CANLARLA İSTEDİĞİMİZ DÜZEYDE İLİŞKİ GELİŞTİREMEDİK”

Örgütlü bulunduğunuz bölgenin nüfusu nedir? Bölgenizde tahminen Alevi nüfus ne kadar?

Muratpaşa’nın nüfusu yaklaşık 500 bin civarında. Aslında bu yönüyle Türkiye’deki 30-40 ilden daha fazla bir nüfusa sahip. Bununla ilgili daha önce çalışmalar olmuştu. Yüzde yüz hesaplamak mümkün değil ama tahminim Muratpaşa bölgesinde 100 binin üzerinde Alevi canımız yaşıyor. Biz bunların kaçına ulaşıyoruz? Alevi Kültür Dernekleri’nin yöre dernekleriyle birlikte yaptığı çalışmalarla belki de beşte birine ancak ulaşabiliyoruz.

Bu aslında kendimizi eleştirmemiz gereken bir nokta. Sadece Muratpaşa bölgesinde değil de Antalya da yaşayan Alevi canlara %70’ine ulaşıyor olmamız lazım. Ama sokağa çıkıp derneğimizi ya da kurumumuzu buradaki cemevini biliyor musunuz? Buraya geldiniz mi? Ya da örgüte üye misiniz? diye sorsan sanırım %10-15 gibi bir olumlu dönüş alacağız.Bu sadece bizim Alevi Kültür Dernekleri’nin değil, Antalya’da faaliyet gösteren tüm Alevi kurumlarının örgütlenme yönünden bir eksikliği olduğunu düşünüyorum.

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

EN SON EKLENENLER