Taliban saldırıları: ABD askerleri ‘öngörüldüğü gibi’ çekilecek

Dün ülkenin ikinci büyük barajının kontrolünü ele geçiren Talibanların ülkede tümüyle hakimiyet sağlamaları riskine rağmen Afganistan’daki güçler geri çekiliyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı, bu tür bir tehlikenin olmadığını savunuyor.

Geri çekilme işlemine dair açıklama yapan Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Geri çekilme, şimdiye kadar öngörüldüğü gibi devam ediyor” diye konuştu. Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise, çok sayıda ağır bombardıman ve savaş uçağının da geri çekilmeyi destekleyeceğini belirtti.

Ülkedeki Amerikan ve diğer NATO üyesi ülkelerin güçlerinin çekilmesinin Talibanların önünü açacağı endişelerine değinen Savunma Bakanı Lloyd Austin, son olarak Laşkar Gah’ta yaşanan çatışmalarda Afganistan birliklerinin önemli başarılar elde ettiğini hatırlattı.

ABD’nin Afganistan hükümeti ve güçlerine desteğe devam edeceğini vurgulayan Austin, “Umuyoruz ki desteğimizle birlikte Afgan güçleri etkili olacaklar” diye konuştu. Ancak Genelkurmay Başkanı Milley’e göre, geri çekilmenin sonuçlarına dair konuşmak için henüz erken.

Afganistan’da özellikle Amerikan güçlerinin de çekilmesiyle birlikte Talibanların kontrolü ele geçirme riski bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Laşkar Gah’a saldıran Talibanların büyük bir saldırısı Amerikan uçaklarının bombardıman desteği sonrasında Afgan güçlerince geri püskürtülmüştü. Ancak ülkenin kuzeyinde bir ilçeyi komple ele geçiren Talibanlar, güneydeki Kandahar’da ise büyük bir barajda da kontrolü sağlamışlardı.

 

EN SON EKLENENLER