Bergama’da Tahtacı köylüleri Hıdırellez Bayramı’nı kutladı

İzmir’in Bergama ilçesinde Tahtacı köylüleri Hıdırellez bayramı kutladı. Köylüler, Hıdırellez bayramını zamanın akışı içerisinde bir gün ile sınırladıklarını dile getirdiklerini ve her Hıdırellez’de Bazayıt Dede’ye çıkıldığını söyledi.

 

Anadolu, Ortadoğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde ‘bayram’ olarak değerlendirilen Hıdırellez’in, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu düşünülerek, ‘baharın habercisi’ olduğuna inanılıyor.

İzmir’in Bergama ilçesinde Tahtacı köylüleri Hıdırellez Bayramı kutlaması için köyün yakınlarında bulunan Bazayıt Dede’ye çıkıp kurban kesti.

“KÖYÜMÜZDE HER HIDIRELLEZ’DE BAZAYIT DEDE’YE ÇIKILIR”

Tahtacı köylüleri Hıdırellez bayramında neler yaptıkları şöyle dile getiriyor:

“Hıdırellez bayramı kutlaması ve kurbanı için köyün yakınlarında bulunan Bazayıt Dede’ye çıkıyoruz. Eskiden Hıdırellez Bayramını üç gün yapıyorduk ama zamanın akışı içerisinde bir gün ile sınırlandırdık. Köyümüzde her Hıdırellez’de Bazayıt Dede’ye çıkılır. Burada her ailenin bir ocak yeri var, aileler ocaklara yerleştikten sonra kurbanlarını kesip, pişirdikten sonra Bazayıt Dede’ye çıkan herkese yedirir. Böylece kadimden bu yana kutladıkları Hıdırellez bayramını icra ediyoruz.”

(HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER