Ataları köle olan insanlar onarım için baskılarını sürdürüyor

Dünyanın farklı coğrafyalarında ataları köle olan insanlar, devletlerin onarım talebiyle seslerini yükseltiyor.

Fransa’da köle ardıllarının onarım talepli etkinlikleri son 20 yılda yoğunlaşırken, bazı ülkelerde ise onarım talebi yerine getirildi.

Araştırmacılar 17 ülkedeki durumu ele aldı.

ABD onarım için 1865’li yıllarda askeri bir karar ile Atlantik okyanusu boyunca 1.600 kilometrelik toprağa el koyarak eski kölelere verme girişiminde bulundu. “1 katır, 16 hektar toprak” politikası özellikle elitist beyazların tepkisinden dolayı işe yaramadı ve kısa süre sonra devlet bıraktı.

Devam eden yıllarda tek tek bireyler onarım için girişimde bulundu. Henrietta Woods o dönem 2.500 günümüzün 65.000 doları miktarında maddi bir onarım elde etti. Bu miktar günümüze kadar bir kişinin elde ettiği en yüksek miktar olma özelliğini taşıyor.

Jamaika’da ise bir komisyon oluşturuldu. Kölelerin ardıllarının onarım talebini ciddiye alan ülkeler arasında ise Maurice adası ve Jamaika bulunuyor.

Jamaika’da 1990’lı yıllarda Mike Henry isimli politik bir şahsiyet etrafında oluşturulan çalışma grubunun yürüttüğü çalışmalar sonucunda hükümet bir komisyon kurmaya karar verdi.

Söz konusu komisyon 2013 yılında Karayipler Topluluğu ile ortak çalıştı ve elde edilen sonuçta 10 talep öne çıktı.

Talepler ise

Resmi ve tam özür

Köleliğin işlevini ele alan bir enstitünün Avrupa’da kurulması

Kölelik döneminde tuz ve şeker ağırlıklı beslenmeye müdahale edilmesi

Karayip ülkelerinin gelişmesi için tecrübe aktarımı, borçlarının silinmesi

Ancak şimdiye kadar Jamaika’nın bu talepleri hiçbir şekilde yerine getirilmedi.

KOLOMBİYALI DERNEKLER ‘ONARIM’ KELİMESİNDEN KAÇIYOR

Kolombiya’da ise dernekler farklı bir yaklaşım uyguluyor. Onarım için özellikle insanların toprak ve eğitime ulaşması yönünde çalışmalar yürütülüyor.

1993’te 70 numaralı yasa ülkenin çok halklı karakterini kabul etti. “Kolektif sahiplik” yasası ile Siyahilerin arazi sahibi olmasına imkan açan bir yasa hayata geçirildi.

Fransa’da ise onarım talepli çalışmalar 2000’li yıllardan bu yana yürütülüyor. Fransa için özellikle Guadalup, Martinique, Reunion ve Guyane için onarım talep ediliyor.

 

EN SON EKLENENLER