Danimarka ilticacılar için “üçüncü” ülke yasa projesini gündemine aldı

Yıllarda Avrupa Birliği’nin (AB) gündeminde olan defalarca masaya yatırılıp bir sonuca varmayan Avrupa’da iltica talebinde bulunacaklar için “üçüncü ülkeleri” Danimarka gündemine aldı.

Şimdiye kadar Libya gibi kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin ismi, bu prosedürün uygulanması için AB tarafından zikredildi. Ancak Danimarka Parlamentosu konuyu gündemine alıp, “üçüncü” ülke listesine Ruanda’yı da ekledi.

Avrupa’da sağcıların hayalini kurduğu konuyu Danimarka’da sosyal demokratlar parlamento gündemine getirdi.

Ülkedeki sağ oyları da almayı hedefleyen Sosyal Demokratların lideri Mette Frederiksen, seçim kampanyası boyunca göçmen gelişini en aza indirme hedefini de dillendirdi.

2019’dan bu yana iktidarda olan sosyal demokratlar göçmen politikasında da aşırı sertleşmeye gitti. Danimarka’ya 2020 yılında 1547 kişi iltica talebinde bulundu. Bu rakam, 1992’den bu yana en düşük rakam.

Danimarka Başbakanı Frederiksen için bu rakam da yüksek. Ocak ayında yaptığı açıklamada Frederiksen, ülkesine iltica talebini 0’a indirmeyi hedeflediğini duyurmuştu.

Yasa projesine göre Danimarka’ya gelen ve iltica talebinde bulunanların dijital parmak izleri alınarak, başka bir Avrupa ülkesinde iltica talebinde bulunup bulunmadığı netleştirilecek. Ardından bu insanlar uçağa bindirilerek, Afrika’daki “üçüncü” ülkeye gönderilecek ve prosedür bu ülkelerde devam edecek.

Danimarka Parlamentosu’nun gündemine gelen yasa önerisine göre, Danimarka söz konusu ilticacının iltica prosedürü sürecinde güvenliğini sağlamayacak. Güvenliği sağlayacak olan “üçüncü” ülke olarak nitelendirilen ülke olacak. İltica talebinde bulunan kişinin talebi reddedilmişse de “üçüncü” ülke sınır dışı edilmesi vb. prosedürlerle ilgilenecek. Böylece Danimarka’nın üzerinde de hiçbir sorumluluk kalmayacak.

 

EN SON EKLENENLER