AKD Başkanı Kurt, Bakanın cemevi ziyaretini yorumladı: Ortak bir proje bu

Antep’te yaklaşık bir yıldır yapılan cemevi tamamlanmak üzere. Alevi Kültür Dernekleri’ne (AKD)verilecek cemevi inşaatını Adalet Bakanı ve beraberindeki kamu görevlileri ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Ziyarete AKD Genel Başkanı İsmet Kurt da eşlik etti. Ziyareti PİRHA’ya değerlendiren Kurt, “Biz yerel yönetimlerle bulunduğumuz her yerde işbirliği halinde cemevlerimizi inşa ediyoruz. Bu da yanlış bir şey değil. Bunu Adalet Bakanlığı yapmış gibi abartmayın” dedi.

AKP iktidarı cemevlerini mahkeme kararlarına rağmen hala tanımazken, kırmızı çizgi görürken, bir taraftan da cemevi yapıyor.

Antep Güneykent Mahallesi’nde AKP’li Antep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Merinos Holding cemevi yaptırıyor.

Bir yıldır yapımı devam eden cemevini, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Vali ve AKP’li Belediye başkanları ziyaret etti. Bakan Gül’e ve AKP’li heyete Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt’ta eşlik etti.

Alevi Kültür Dernekleri’ne (AKD) bağlı bir kurum olarak hizmet verecek olan cemevi, 5 bin 318 metrekare kapalı alana sahip olacak ve haziran ayında tamamlanacak.

Yapımı devam eden cemevini Bakan, Vali ve AKP’li belediye başkanlarının ziyaret etmesi ve devletin cemevlerini ibadethane olarak kabul etmemesine rağmen yapımında devlet kurumlarının yer alması eleştirilere neden oldu.

“CEMEVLERİNİ HER YERDE YEREL YÖNETİMLERLE YAPIYORUZ”

AKD Genel Başkanı İsmet Kurt, devlet kurumlarıyla birlikte proje geliştirmenin, cemevi yapmanın yanlış olmadığını savunarak, şunları kaydetti:

“Bu cemevini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi ve Merinos Holding yaptırıyor. Daha önce Alevi Kültür Derneği olarak üçte biri bize aitti. Ancak biz Merinos Holding’e devrettik. Masraflarını karşılaması için Merinos Holding’e devrettik. Ama bu cemevi bizim olacak. Alevi Kültür Dernekleri kurumuna ait bir cemevidir. Sadece yapımında iki belediye ve bir Holding yer alıyor. Yapıldıktan sonra bizim olacak. Biz bunu her yerde yapıyoruz. Eğer belediye CHP’li olsaydı onlarla yapardık ya da MHP’li olsaydı onlarla yapardık. Farklı şehirlerde farklı belediyelerle cemevleri yapıyoruz zaten. Bunun tuhaf olan bir yanı, yanlış olan bir yanı yok.”

“ANTALYA’DA DA AKP’Lİ BELEDİYE CEMEVİ YAPTI, KİMSE ONU ELEŞTİRMEDİ”

Cemevi inşaatının bir yıldır sürdüğünü aktaran Kurt, Bakan ziyaretiyle birlikte gündeme gelmesini anlamsız bulduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Adalet Bakanı gelip incelemelerde bulundu. O arsayı da bize Adalet Bakanlığı tahsis etti. Bu durumun neden eleştirildiğini anlamıyorum. Polemik yapmaya gerek yok. Biz kimseden bir eleştiri duymadık. Bu olay yeni değil bir buçuk yıl önce biz protokolümüzü imzalamıştık zaten. Yeni bir durum değil ki bu. İnşaat 1 yıldır devam ediyor. Adalet Bakanı da Antep’e gelmişti. Burayı da ziyaret etmek istemiş. Biz de yardımcı olduk, bir yerlere çekmenin bir manası yok. Alevi canlar için yaşadığımız memlekette bir cemevi yapılması için uğraşıyoruz. Dediğim gibi biz belediyelerle birlikte yapıyoruz genelde cemevlerini. Burada da AKP’li olduğu için belediyeler, onlarla birlikte yaptık. Antalya Kepez’de de AKP’li belediye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne cemevi yapıp verdi. Kimse bu durumu eleştirmedi.”

 “VERGİ VERİYORUZ, KARŞILIĞINI ALIYORUZ”

Yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu ve doğru bulmadığını söyleyen Kurt, “Burası devlet eliyle yapılıyor ya da devlet cemevlerini ibadethane olarak görmüyor ama neden cemevi yapıyor gibi sorular boş. Biz yerel yönetimlerle bulunduğumuz her yerde işbirliği halinde cemevlerimizi inşa ediyoruz. Bu da yanlış bir şey değil. Bunu Adalet Bakanlığı yapmış gibi abartmayın ya da devlet eliyle oluyor gibi görmemek lazım. Biz yerel yönetimlerle çalışıyoruz sadece. Ortak bir proje bu. Ben bir iş insanıyım. Devlete vergi veriyorum. Verdiğim vergilerin karşılığını alıyorum yanlış mı bu. Elektrikte, suda, doğalgazda her şey de vergi veriyorum. Bu açıdan bakmak lazım.”

PİRHA/ İSTANBUL

EN SON EKLENENLER