Brezilya’da ormansızlaşmanın yüzde 94’ü illegal

Çevre örgütleri, ormansızlaşma sorununun arazi kullanımı etrafında şeffaf olmayan süreçten kaynaklandığını belirtti.

Aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun bu sorunu çözme yönündeki vaadi, izinli arazilerin kullanımı konusunda şeffaflığın olmayışı nedeniyle gerçekçi görünmüyor.

Rapor akademisyenler ve aralarında World Wildlife Fund (WWF) örgütünün Brezilya şubesinin de olduğu çevre örgütleri bünyesindeki uzmanlar tarafından hazırlandı.

Raporda, Amazonlar ile Maranhao, Tocantins ve Piauí y Bahía eyaletlerindeki alanları kapsayan Matopiba bölgesinde yaşanan ormansızlaşmanın yüzde 94’ünün illegal olduğu kaydedildi.

Yetkililerin örneğin bu toprakların çiftçiler, hayvan yetiştiricileri veya ağaç kesiciler tarafından yasal kullanımını belgeleyememesinden kaynaklanan bir duruma işaret eden raporda şu ifadeler kullanılıyor:

“Yasal ve yasadışı ormansızlaşma arasındaki ayrım, tarım ve ormancılık üretiminin çevre suçları tarafından zehirlenmemesini sağlamada kilit bir faktördür.”

Aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun 2019’da iktidara gelişinden bu yana ormansızlaşma zirve yaptı. Resmi verilere göre Ağustos 2020’den önceki 12 ay içerisinde, Amazonlar’daki ormansızlaşma yüzde 9,5 oranında artarak, Jamaika büyüklüğünde bir alanı yok etti.

EN SON EKLENENLER