2050 yılında fosil yakıt kullanımı sona erebilir

Ajans tarafından yayınlanan ve 400’den fazla radikal değişim önerisinin değerlendirildiği raporda fosil kaynaklı yakıtlara bağlı enerji üretiminin 2050 yılında sona ermesinin mümkün olduğu değerlendirildi. Fosil yakıtların küresel ısınmayı tetikleyen nedenlerin baş sorumlusu olduğuna dikkat çekilen açıklamada 2050 yılındaki hedefe ulaşılması durumunda atmosfere sera etkisi yapan gaz salınımının yüzde 75 oranında düşeceği ifade edildi.

2015 yılında imzalanan Paris Anlaşmasıyla taraf ülkeler küresel ısınmanın 1,5 dereceyle sınırlı tutulması için alınacak önlemlere konusunda taahhütlerde bulunmuşlardı.

Bu taahhütler arasında 2025 yılında fosil yakıtla çalışan yeni enerji tribünlerinin üretiminin durması, 2035 yılında benzinli araba üretiminin sona ermesi ve 2040 yılında da küresel alandaki tüm elektrik üretiminin fosil yakıtlar dışındaki kaynaklardan sağlanması yer alıyor. 

Rapora göre bu hedeflere ulaşılması sadece çevreyi korunmasına hizmet etmeyecek, aynı zamanda yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesi için çok geniş bir iş sahası da yaratacak.

İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleştirilecek olan küresel iklim konferansı öncesinde yayınlanan rapor bugüne kadar yenilenebilir enerji konusundaki gelişmeleri de oldukça cesaret verici olarak değerlendiriyor.

Halihazırda dünyadaki ortalama sıcaklık sanayi devrimi öncesi döneme göre 1,2 derece daha sıcak. Bilim insanları önlemlere rağmen bu yüzyılın sonunda bu oranın 2,4 dereceye çıkmasını bekliyor.

EN SON EKLENENLER