Refahiye Cemevinin temel atma töreni Vali ve AKP’lilerin katılımıyla gerçekleşti

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Erzincan Refahiye Şubesi/Cemevinin temel atma töreni yapıldı. Vali ve kaymakamın da katıldığı törende hem gülbenk hem de fatiha suresi okunup, kurban kesildi. HBVAKV Şube yöneticisi Dursun İhtiyar, “Cemevi açıldığında Kur’an kursu da vereceğiz” derken HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez ise “Söyledikleri kendi fikirleridir. Bizim kurumsal fikrimiz değil” yorumunda bulundu.

Erzincan’da Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Refahiye Şubesi ve Cemevinin temeli atıldı. Temel atma törenine Vali Mehmet Makas, AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Refahiye Kaymakamı Eyüp Kaykaç, AKP’li Refahiye Belediye Başkanı Çakmak Paçacı da katıldı. Törende hem gülbenk hem de fatiha suresi okunup, kurban kesildi.

“SAĞOLSUNLAR, DAVETİMİZ SONUCU TÖRENE KATILDILAR!”

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakf Refahiye Şube Yöneticisi Dursun İhtiyar, yapılan törenin “sembolik” olduğunu ifade ederek “Temel atıldı ancak bitimi daha uzun sürer. Bitimi için tarih belirlenmedi. Belediye, yardım konusunda söz verdi ancak ne kadar yardımcı olacak henüz belli değil” dedi.

Dursun İhtiyar, Erzincan Valiliği’nin, yardım konusunda bir sözü olmadığını da belirterek “Davetimiz sonucu gelip temel atma törenine katıldılar, sağolsunlar ama destek gibi bir şey yok” ifadelerini kullandı.

HEM GÜLBENK HEM FATİHA OKUNDU!

Temel atma töreninde kendi rızaları ile hem gülbenk hem de fatiha okunduğunu da söyleyen Dursun İhtiyar, “Sağolsun valimiz, daha önceden burada kaymakamlık yaptığı ve buradaki vatandaşları çok iyi tanıdığı için öyle bir insan ayrımcılığımız yok. Valimiz de öyle bir insan değil” ifadelerini kullandı.

Dursun İhtiyar, “Cemevlerinin statüsünü kabul etmeden kimi kurumlara hizmet götürme teklifinde bulunan, temel atma törenine katılan mülki amirlerin bu tavrını nasıl buluyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Kesinlikle bize öylesi bir öneri gelmedi. Bizim kendi adımlarımızla bu iş gerçekleşiyor. Yani devletten bize yardım olacağını düşünmüyorum. Temel atma törenine katıldılar çünkü burada Sünni ve Alevi vatandaşlar beraber yaşıyor. Artık birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Erzincan’da öyle bir ayrımcılığımız yok. O nedenle valimiz de sağolsun buradaki kazamızda 4 sene kaymakamlık yaptı. Bu civarı da çok iyi tanıyor.”

“CEMEVİ BİTTİĞİNDE KUR’AN KURSU VERMEKTEN YANA OLURUZ”

Pirlerin, İslami ritüellerin uygulanması yönündeki eleştirilerine de cevap veren Dursun İhtiyar, “Sonuçta biz de Kur’an’a inanan insanlarız. Böyle bir ayrımcılık, insanların arasına böyle nifak sokmak olmaz. Cemevimiz bittiğinde tabi ki Kur’an kursu vermekten yana oluruz. İnsanların Kur’an öğrenmeleri lazım. Yanlışı, doğruyu orada seçmeleri lazım. Ama bizler, ‘Kur’an Türkçe okunsun, herkes anlasın’ diyoruz. Onun dışında Kur’an’a karşı değiliz. Biz de Kur’an a bağlıyız” yorumunu yaptı.

İhtiyar, devletten yardım almalarının mümkün olmadığını da söyleyerek “Devlet, cemevlerini tanımadı. Önce bu hakkı vermesi lazım ki gider gösterebilsin. Ama sağolsunlar ellerinden geldiğince destek de oldular. Gelip katılmaları da bir destek” şeklinde konuştu.

“BİZİM VAKFIN GÖRÜŞÜ BELLİDİR”

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise “Sonuçta vali oraya gelmiş. Gelme mi diyeceksin? Şube yönetimi davet etmiş, doğru. Valiyi, kaymakamı, siyasi partileri, dernekleri davet etmişler. Kusur var mı yok mu bir şey söylemem. Bildiğim kadarıyla bir dede, gülbenk okumuş. Dua okunduğunu bilmiyorum” dedi.

Geçmez, Refahiye Şube yöneticisi Dursun İhtiyar’ın “Hizmete başladığımızda Kur’an kursu da vereceğiz” sözlerini “Onların şahsi fikri” şeklinde cevaplayarak şöyle devam etti:

“Bizim vakfın görüşü bellidir. Dünyaya, Aleviliğe bakışı ortadadır. Bunun dışında bizim bir fikrimiz yok. Refahiye yöneticisinin söylediklerini ben duymadım. Söyledikleri kendi fikirleridir. Bizim kurumsal fikrimiz değil. HBVAKV, herhangi bir Kur’an kursu açmamıştır. Burası bir Alevi vakfıdır. Bir Alevi vakfının yapması gereken ne ise şimdiye kadar onu yapmıştır. Diğer beyanatlar bizi bağlamaz.”

Eren GÜVEN/ANKARA

EN SON EKLENENLER