Tarihi buluşmada diplomatik mesaj

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında günlerdir beklenen Cenevre zirvesi her iki tarafın da ikili ilişkilerin dibe vurduğunu kabul ettiği bir dönemde yapıldı. Biden’ın sekiz günlük Avrupa ziyaretlerinin son gününde, İsviçre’nin Cenevre kentindeki Villa La Grange’de dün yapılan zirve toplam üç buçuk saat sürdü. Beyaz Saray, Putin ve Biden’ın planlandığı gibi iki değil, bir genişletilmiş toplantı yaptığını duyurdu. Villa La Grange’nin kütüphanesinde bir araya gelen iki lider, görüşme öncesi basına diplomatik mesajlar verdi.

Biden’a hitaben konuşan Putin, “Üstünde çalışmamız gereken pek çok konu olduğunu biliyorum. İlişkilerimizdeki sorunlar, en üst düzeyde yapılacak bir görüşmeyi gerektiriyordu. Umuyorum ki bugünkü görüşmemiz verimli geçecek” dedi. Rusya-ABD ilişkilerinde pek çok sorunun bulunduğunu söyleyen Putin, bir araya gelmelerine ilişkin inisiyatif aldığı için Biden’a teşekkür etti. Biden ise buna karşılık yüz yüze görüşmenin yararlı bir yöntem olduğu kaydederek “Rusya ile karşılıklı menfaatimiz olan alanları belirlemeye çalışacağız” dedi. Cenevre Zirvesi, Biden’ın başkanlık görevine geldiğinden bu yana liderlerin ilk yüz yüze görüşmeleri olmasının yanı sıra 1985’ten sonra kentte düzenlenen ikinci ABD-Rusya zirvesi olarak da önem taşıyor.

UZLAŞILAN KONULAR

Liderler görüşme sonrası ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. Sputnik’in haberine göre, üç buçuk saat süren görüşme sonrası Putin, şu mesajları verdi:
Ukrayna meselesini çok geniş şekilde olmasa da ele aldık. Biden, Donbass’taki sorunların Minsk anlaşmaları temelinde çözülmesini kabul etti.

Biden, Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın (START-3) uzatılması konusunda sorumlu ve zamanında bir karar aldı. Rusya ve ABD’nin stratejik istikrarın sağlanmasında sorumlulukları var.

İki ülke, uzatılan START-3 anlaşmasında yapılacak olası değişiklikleri görüşmeye başlayacak.

Siber güvenlik konusunda istişarelere başlamak için Biden ile anlaştık.

Aleksey Navalnıy, Rusya yasalarını ihlal ettiğini biliyordu. Hakkında arama kararı varken Rusya’ya gelen Navalnıy’ın tutuklanmak istediğinden eminim.

MUCİZE BEKLEMEYİN

ABD ve Rusya basını dün görüşmeye ilişkin dikkat çeken yazılara yer verdi. ABD basınının önde gelen yayınları, zirvede büyük bir gelişme olmayacağını ifade etti. Washington Post, Biden’ın Putin’i siber saldırılar, insan hakları ve seçimlere müdahale gibi birçok konuda zorlayacağını ancak Putin’in bu suçlamaları kabul etmeyeceğini, böylece de zirvenin çıkmazda olduğunu savundu. Rus basınının da Biden’a karşı yumuşak bir dil kullandığı gözlemlendi. Rusya’nın resmi yayınlarından Russia Today’de, “Biden-Putin zirvesi eğer Washington iç siyaseti kapıda bırakabilirse barış ve istikrar için şans” başlığıyla yayımladığı haberde, “Her iki taraf da bir atılım şansını küçümsese de, yüksek umutlar ve gerçekçi olmayan beklentiler, birçok gözlemcinin hala bir mucize beklediği anlamına geliyor” görüşleri yer aldı.

BirGün Gazetesi

EN SON EKLENENLER