100 bin Alevi yurttaşın yaşadığı Didim’de cemevi faaliyetleri devam ediyor

Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan, ilçelerine yoğun bir göçün olduğuna işaret ederek “Didim’de 100 bin civarında Alevi can bulunmakta fakat pandemiden dolayı birçok etkinliğimizi durdurduk” dedi. İlhan, ayrıca cemevinde yapılan faaliyetler hakkında da bilgi verdi.

Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan, cemevi faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Didim Cemevini ilk olarak 1994 yılında dernek adı altında hayata geçirdiklerini belirten İlhan, 2004 yılına kadar iki oda, bir salonu dairede faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi.

Hüseyin İlhan, 2004 yılında Didim’deki yurttaşların girişimleriyle mevcut cemevi inşaatının temelini attıklarını anlattı.

CEMEVİ TAPUSU İÇİN 22 BİN İMZA TOPLANDI

Hüseyin İlhan, cemevi arsasını dönemin Anavatan Partisi Didim Belediye Başkanı Ünal Bozkurt ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas’ın tahsis ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bilindiği gibi Didim’in tarihi çok eskilere dayanır. Ama yapılan şehirleşme ile birlikte 1990’dan sonra Didim ilçe oldu. 1990 yılına kadar Alevi kesimi burada çok azınlıktaydı. Özellikle 1999 yılından sonra burada Cumhuriyet Halk Partisinin seçimleri alması ve cemevinin burada olmasıyla birlikte buraya göç başladı. Yoğun göçle birlikte Didim’de Alevi kitlesi, devrimci, demokrat insanlar daha çok olmaya başladı.

2004 yılından sonra mevcut cemevimizin 5 dönümlük yerini almıştık. Arsanın yarısını belediyeye, yarısı ise Milli Emlak’a aitti. O zamanın Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanı, belediyeye ait olan arsamızı Milli Emlak’a devretti. Şu anda cemevimizin 5 dönümü Milli Emlak’a ait. Bizde Milli Emlak’a devredilen yerimizi, tapumuzu almak için 22.000 imza topladık. Didim Belediyesine, Büyükşehir Belediyesine, Maliye’ye, Çevre Bakanlığı’na hazine’ye gönderdik, bekliyoruz.”

ALEVİ İNANCI ÜZERİNE HER AKŞAM SOHBETLER YAPILIYOR

Hüseyin İlhan, bir inanç kurumu olarak Didim Cemevi faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Didim Cemevinde bir inanç bir de dedeler kurulu olduğunu belirten İlhan, şunları söyledi:

“Didim’de 18 dedemiz var. Bunların 6’sı yaz kış burada kalıyor. Diğer dedelerimiz ise yurtdışında yaşıyor. Ama yazın hepsi buradalar. İnanç hizmetlerimiz burada yaşayan 6 dedemiz tarafından yürütülüyor. Özellikle bizler, aşuremizde, Muharrem ayında, Hızır orucumuzda oruç açmadan önce 2 Temmuz Kültür Salonumuzda zakirlerle, dedelerimiz, Alevi inancı ile ilgili her akşam konuşmalar yapar; gülbengler, deyişler okurlar.

Oruçlar açıldıktan sonra Muharrem cemimizi cemden sonra ise aşuremizi yapıyoruz. Aşuremize 15.000 kişiye yakın katılım oluyor. Didim, devrimci demokratların, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir yer olduğu için aşurelerimiz çok katılımlı oluyor. Bütün siyasi partileri, Demokratik kitle örgütlerini davet ediyor, burada büyük bir katılımla aşuremizi, lokmalarımızı canlarımızla paylaşıyoruz.

Muharrem ayımızda ise 12 gün boyunca oruç açıldıktan sonra Alevi inancı üzerine her akşam isteyen canlarımızla sohbetlerimizi gülbenglerimizi, duaz-ı imamlarımızı söylüyoruz. Her sene Nevroz ve Hıdırellez Cemlerimizi de yapıyoruz. Cemevi olarak Hıdırellez’in ikinci gün bütün Didim halkını davet ederek 5000 kişinin katılımıyla orman kampında piknik düzenliyoruz. Herkes kendi imkanlarıyla gelip eğleniyor.”

DİDİM’DE MÜZİK ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİLİYOR

Didim Cemevinde iki müzik grubunun faaliyet yürüttüğünü söyleyen Hüseyin İlhan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Aşık Veysel Koromuz 70 kişiden oluşuyor. 10 yaşından 70 yaşına kadar olan canımız var. Analı, bacılı orada müziklerimizi, deyişlerimizi söylüyoruz. Her üç ayda bir Didim’deki canlarımıza Aşık Veysel korosu olarak ücretsiz konser veriyoruz. İkinci bir müzik grubumuz da Pir Sultan Abdal Grubu… Grup Pir Sultan Abdal, her dilde özgün müzikler söylüyor. Ayrıca 10-12 müzisyen arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızla 3-4 ayda bir ücretsiz konser veriyoruz. Buradaki amaç türkülerimizi deyişlerimizi halkla buluşturmak.

Özellikle 2016 darbesinden sonra mevcut hükümet, bunu fırsat bilerek bütün Alevi yayın organlarını kapattı. Biz, müziğimiz türkülerimiz, deyişlerimiz, semahlarımız unutulmasın diyerek cemevi olarak böyle gruplarla halkı buluşturuyoruz. Bunun en büyüğünü de yazın 5 dönüm alan üzerine kurulu olan Didim cemevimizin bahçesinde yaz konserleri yapıyoruz. Her sene 4-5 tane konser yapıyoruz. Didim’de bulunan ve Didim’e tatile gelen canlarımıza müzik dinletileri yapıyor, deyişlerimizi söylüyor, semahlarımızı dönüyoruz.”

OZANLARI ANMA ETKİNLİKLERİ

Hüseyin İlhan, her ay ozanlar için anma yaptıklarını da belirterek, “Özellikle deyişlerimizi, duaz-ı imamlarımızı yaşatan ozanlarımızı, aşklarımızı, şairlerimizi her ayın 15’inde anıyoruz. İlk bu işe Sivas Katliamında yitirdiğimiz ozanlarımızla başladık. Muhlis Akarsu anması yaptık. Nesimi Çimen’i, Şair Metin Altıok’u, Nazım Hikmet’i Mahsuni babaları Kıvırcık Ali’den Ahmet Kaya’ya kadar her ay bir ozanımızı, bir şairimizi andık. En güzeli de Karadeniz’in asi çocuğu Kazım koyuncu için bir anma günü yaptık. Türkiye’de ilk kez bir cemevi Kazım Koyuncu’yu anmıştı diye özellikle Karadenizli dostlarımızdan, derneklerden çok büyük teşekkür almıştık. Üniversitedeki öğrencilerimiz de buraya gelerek tulumla, kemençeyle güzel bir anma yaptık. Cemevimizin 10-15 kişiden oluşan semah ekibimiz var. Ayrıca cemevimizde saz kursumuz da mevcut. 500 metrekarelik salonumuzda gençlerimize müzik öğretiyoruz. Fakat bu çalışmaları pandeminden dolayı bitirdik” şeklinde konuştu.

HALK, YÖRESEL YEMEK ETKİNLİKLERİNDE BULUŞUYOR

Didim Cemevi Başkanı Hüseyin İlhan, Didim’e yoğun bir göç olduğuna işaret ederek ilçe nüfusunun 500 bin civarında olduğunu söyledi. Didim’de yaklaşık 100 bin Alevi yurttaşın olduğuna işaret eden İlhan, pandemi sebebiyle faaliyetlerin kısıtlandığını ancak önlemler alarak çeşitli aktiviteler yaptıklarını dile getirerek, “Buradaki kadınlar, özellikle her ay iki, üç kez hafta içi yöresel yemekler yapıyor. Özellikle Doğu Anadolu’da çok meşhur olan ‘Babuko’ dediğimiz yemeği yapıp burada canlarımızda paylaşıyoruz. Tokat’a, Çorum’a özgü yemek olan Omaç’ı da yapıp paylaşıyoruz. Burada amaç; unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzü, yemeklerimizi gençlerimize tanıtmak” dedi.

Cebrail ARSLAN/DİDİM

EN SON EKLENENLER